Ağaçlarda Bakım Budaması Yapma
Budama işlemleri uygulanacakları işlemler açısından bitki türlerine göre dallanma tipi ve büyüme modelleri en belirleyici rol oluşturmaktadır. İğne yapraklı bitki türleri dallanma tipi düzensiz bir şekilde dallanan bitki türleri olarak iki farklı gruba ayrılabilirler. Kuru alt dallar çıkar yeni bitki ve farklı formlar oluşur. Genel olarak pinus, pabies, piçea, pseudotsuga bitki türleri düzenli bir şekilde dallanan bitkilerdir. Cetrus, cupressus, crptomeria, chamaecyparis, criptomeria, larix, taxodium, metasequoia, sequoia, thuja, taxus, juniperus podocarpus bitki türleri de düzensiz dallanan bitki sınıfına girmektedir.
Ağaçlarda Yanlış Budama Yapılırsa Ne Olur?
İğne yapraklı bitki türleri yanlış budama hatasını affetmezler. İşlem yapılacağı zaman doğru budama ve doğru nedenlerinizin olması gerekmektedir. İğne yapraklı bitki türlerinin budama işlemlerini yapacağınız zaman iyi düşünüp karar vermeniz gerekmektedir. Yanlış yapılan budama işlemlerinin geri dönüşü yoktur. Bitkinin aktif büyüme döneminde oluşan yeni sürgünler ya da sürgün tomurcukları kopartılarak budama işlemi yapılır.
İlkbahar’da Ağaç Budama
Pinus için geç ilkbahar mevsimi budama işlemi için en uygun zamandır. Dal uçlarından hafifçe geriye gerilerek budama işlemi yapılır. Chamaecyparis, thuja, juniperus bitkileri için geç ilkbahar-erken yaz mevsimi budama işlemi için en uygun zamandır. Ağaç uykuda iken yüksekliği kontrol tepe sürgünü budaması yapılır. Büyümeye yönlendirilen yan dallar dolgunluk meydana getirir. Piçea, abiez pseudo menziyesi için geç kış-geç yaz mevsimi budama mevsimim için en uygun zamandır.
Ağaççıklarda Budama Yapma
Budama işlemlerinden sonra çok fazla gelişim meydana getiren yeni sürgünlerle karşılaşabilinir. Bu gelişim gösteren yeni sürgünlerle gelişimin kontrolü bakımından hafif olacak şekilde kısaltma budamaları yapılabilir. Bitki üzerindeki dolgunluğu sağlamak için tüm yüzeyde geriye doğru kesim yapılır. Dormant dönem budama için en uygun zamandır. Tsuga, taxus bitkileri için geç kış-geç yaz mevsimi budama işlemi açısından en uygun zaman dilimleridir.
İğne Yapraklı Çalılarda Budama
İğne yapraklı ağaççık ve çalı türlerinde dikim işleminden sonra kuru, kırılmış, zarar görmüş yaralı dalları giderme normalin dışında gelişmiş olan dalları kısaltma ve uzaklaştırma amaçlı budama işlemleri gerekebilir. Bu durumu takip den ve izleyen dönemlerde ise bitki gelişimini kontrol altında tutulması ve istenilen şeklin korunabilmesi için her yıl periyodik olarak uygun dozlarda budama uygulanması mecburidir.
Ağaçların genel bir budanma zamanı varmi