glayöl çiçeği ne zaman çiçek açar
Türkiye’de glayöl doğal olarak yetişen bir çiçek türüdür. Glayöl çiçeği güzel kokulu ve çok farklı renklerde açmaktadır. En fazla glayöl çiçeği üreten illerimiz Kocaeli, İstanbul, Antalya, İzmir ve Adana illeri sayılabilir. Glayöl çiçeği ve üretimi en çok yapılan soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkilerinin başında gelmektedir.
Kesme Çiçekçilikte Glayöl’ün önemi
Glayöl çiçeği renkleri Günümüzde kesme çiçekçilikte glayöl önemini giderek artırmasına bağlı olarak üretim alanları da gelişme göstermektedir. Türkiye’de soğanlı, yumrulu, rizomlu süs bitkileri 1000 dekarlık bir üretim alanını kapsar. Glayöl 650 dekara yakın üretim alanında yer almaktadır.
Glayöl Çiçeğinin Genel Özellikleri
Glayöl İridacae familyasındandır. Soğanımsı gövde yani korm oluşturan bir türdür. Türkçe’de kuzgun kılıcı, keklik çiğdemi, alata zambağı, kılıç otu gibi yörelere göre değişen isimlerle bilinmektedir. Gladiolus cinsi içerisinde aşağı yukarı 250 tür olduğu bilinmektedir. Yabani türlerin doğal olarak yayılma ve gelişme alanları en fazla Akdeniz çevresi, Anadolu, İran ve Güney Afrika olarak bilinmektedir.
Glayöl çiçeği nasıl büyür?
Glayöl hangi mevsimlerde ve toprakta daha iyi büyümektedir? Glayölün sevdiği toprak çeşitler nelerdir? Glayöl nemli ve ılık bir toprağa dikildiğinde, soğanın tabanından dikimden önce hafif kabarmaya başlamış olan kökler sürmeye başlar. Topraktan sadece su alarak soğanın depo maddelerini sürgün ucuna akmasını sağlar ve en uçtaki göz (tomurcuk) soğandaki besin maddelerini kullanarak şişer ve uzamaya başlar. Dikilen soğandaki besinler tükendikten sonra soğan büzülür ve kurur. Toprak üstüne çıkan sürgünden önce üç beş adet küt kın yaprak çıkar, daha sonra gerçek yapraklar çıkmaya başlar. Kın yaprakların görevi, arkadan gelen gerçek yaprakları ve çiçeği korumaktır. Bu şekilde yaklaşık dikimden 20 gün sonra ilk gerçek yaprak çıkar. Toprak üstünde ilk gerçek yaprak görüldüğü zaman dikimden yalaşık 20 gün sonra diğer yapraklar da aşağıda kın yaprakların içinde şekillenmişlerdir ve güneşe doğru sürmeye hazırdır. Gerçek büyüklüklerini aldıktan sonra bitki beslenmesi için özümleme (besin maddesi) yapmaya başlar. Toprak üstünde iki üç yaprak oluştuktan sonra gövdenin toprak altında kalan kısmı şişmeye başlar ve kalın etli hortum kökler uzamaya başlar. Burada eski soğandan çıkan ince köklerin ve eski soğanın işi bitmiştir ve hortum kökler su ve besin maddesi alma görevini üstlenir. Hortum kökler aynı zamanda bitkinin toprağa tutunmasını sağlar.
Glayöl soğuk havada açar mı?
Soğuk havalarda veya mevsimlerde glayöl büyüme koşullarınedir. Glayöl çiçeği soğuk havayı sever mi? Glayöl soğuklara karşı yarı dayanıklı bir bitkidir. Kışları sert geçen yerlerde kış sonuna kadar muhafaza edilerek ilkbaharda yeniden dikilme zorunluluğu gösterir. Ertesi yılın yeni kormu eski kormun üstünde meydana gelir. Bu da kormun dikiminden sonra yaprakların yaklaşık 20 cm boya ulaştığı zamana rastlar. Yapraklar 40-60 cm boya ulaştığında yeni korm eski korm kadar irileşir ve köklenmeye başlar. Bu arada yeni ve eski kormların arasında minyatür haldeki kormeller yada kralenler meydana gelir.
Glayöl Çiçeği Nasıl Üretilir Çoğaltılır?
Tohumlar kış aylarında camekanlar içinde, ilkbaharda ise açık alanda çimlendirilir.
- glayör çiçeği kokusu
- glayör çiçeği soğanı dikimi
- saksıda glayör çiçeği
- glayöl soğanı ne zaman dikilir
- glayöl soğanı nasıl ekilir
- glayör çiçeği soğanı ne zaman dikilir
- glayör çiçeği anlamı
- glayöl soğanı ne zaman çiçek açar
- glayör gelin çiçeği
İlk defa böyle bir bitki ismi duydum. Emeğinize sağlık iyi bilgi var siteniz de
Bu çiçeğin tohumu varmı acaba.