Tijli Güllerde Budama nasıl yapılır?
Tijli güller dikenli bir bastonsu gövde üzerinde büyük tek çiçekli ve salkım çiçekli olabilirler. Aşılı güllerde de aşı yerinin alt kısmında gelişen ve çiçeksiz olup yalnızca yaprak geliştiren türleri ile de sık sık karşılaşmak mümkündür. Tijli Gül, Zaman zaman meydana çıkabilen gövde ekseni üzerinde dikey yönde aşırı gelişim gösteren sürgünlere zaman kaybetmeden budama işlemine tabi tutulmaları gerekmektedir.
Tijli Gülleri Budama Yöntemi
Tijli Güllerde Budama Fidanlarının beslenmesine ortak olan ve zayıflamalarına imkan veren bu sürgünler büyüdükleri yer denetlenip fazla büyüyüp gelişmelerine imkan sağlamadan sökülerek uzaklaştırılmalıdırlar. Bunların boyları türlerine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca sürekli çiçek açan türlerdir. Çok dayanıklı bir gül çeşididir. Sade bir yapıları vardır ve oldukça bol çiçeklenirler. Türlerine göre de çiçeklerinin boyutları orta, küçük ve geniş olabilir.
Çalı gülleri nasıl budanır?
Büyük çiçekli çalı gülleri klasik gül bahçeleri ve muhtelif grup dikimlerinde demetler halinde çiçek açan floribunda ve polyanta gülleri bantlar ve harterlerde sıkça kullanılırlar. Dikimi gerçekleştirilen gül fidanlarında çiçek budama işlemlerinin dışında dinlenme döneminde dal budamaları yapılması gerekmektedir.
Güllerin Budama Zamanı
Büyük çiçekli floribunda ve polyanta gül türlerinde sonbahar mevsimi sonunda kış mevsimine hazırlık amaçlı dal kısaltma budama işlemleri uygulanmalıdır. Şubat ayı sonu mart ayı başı döneminde ise zayıf ve ince kuru dallar dip kısımdan başlayarak kesilir. Yetişkin melez çay ve demet güller de kalan her dal 5-6 göz üzerinden kısaltılarak budama işlemine tabi tutulurlar.
Tijli Nedemek? küçük alt dalları alınmış gövdesi çıplak (yani tijli) bir bitki
baston gül, baston gül bakımı, baston gül budama, baston gül ne zaman dikilir, baston gül budama