Soğanlı bitkilerin peyzaj uygulamalarında kullanımı

Soğanlı bitkilerin peyzaj uygulamalarında kullanımı

Süs bitkisi olarak hemen her çeşit bahçeye ve kullanıma uygun bir soğanlı bitki türü vardır. Genellikle bulunduğu mekandan ve çim alandan doğal görünüm sağlama özelliğine sahiptir. Bazı soğanlı bitkiler bahçe veya pencere kenarlarındaki saksılarda yetiştirilmeye ve kullanılmaya uygundur. Bazıları ise soğutma işlemini karşılamak amacı ile seralarda yetiştirilir ve kesme çiçek olarak kullanılır.

Soğanlı Bitkiler ve Peyzaj

Dikkat çekici, göz alıcı ve değişik birçok renge sahip soğanlı bitkiler bu farklı özellikleri ile bahçelerde, ağaç kenarlarında ve renklendirilmek istenen herhangi bir yerde boşlukları güzel bir ahenk vererek şekillendirirler. Çiçekleri biçim ve renk bakımından son derece çekici olan geofikler kış ayalarının sonlarına doğru kar toprak yüzeyinden kalkar kalkmaz ya da karla birlikte çiçeklenen türleriyle bahar müjdecisi olarak sembolik bir önem taşımaktadırlar. Bundan dolayı soğanlı bitkiler mevsimlerin bu dönemlerinde park ve bahçelerde oldukça yaygın olarak kullanılırlar. Bu mevsim ve dönemlerde benzer özellikleri bulunan farklı bitki olmadığından dolayı da soğanlı bitkiler ayrı bir yere sahiptirler. Soğanlı bitkiler park ve bahçelerde süs bitkisi ev dekorasyonunda ise kesme çiçek bezeme sanatlarında motif olarak çeşitli ülkelerin gelenek ve yaşamlarında yer almıştır. Ayrıca tarım ürünü olarak da büyük bir önem taşırlar.

Türkiye’de Soğanlı Bitkiler

Bizim ülkemiz açısından ise tarihi kimliği, kültürü ve ekonomisindeki yeri ile özel bir öneme sahiptir. Osmanlı imparatorluğunda 17. Yüzyılın lale devri etkileri ve sonuçlarıyla değerlendirildiğinde bu bitkinin önemi daha büyük ve daha iyi anlaşılmaktadır. Lale bitkisinin ve soğanlı bitkilerin yetiştirilmesi Hollanda ekonomisinin büyük bir kısmını kapsamaktadır. Bundan dolayı da bu bölge için de en önemli bitki türüdür.