Soğanlı bitkiler nelerdir? Nasıl Yetiştirilir?
Soğanlı bitkiler sadece tohum ile üretimi yapılmayan toprak altındaki depo organlarıyla da üretilebilen bitki türleridir. Toprak altındaki depo organlarının ilk görevi büyümeleri ve gelişmeleri için gerekli olan karbonhidratlar, nem gibi özelliklerini depolayarak olumsuz hava koşullarında bitkilerin hayatta kalmasını garanti altına almaktır. Soğan yeraltında depo organın sahip bitkileri tanımlamak içi kullanılan bir kavramdır.
Soğanlı Bitki Türleri?
Soğanlı bitkiler sahip oldukları özelleşmiş depo organlarına göre soğanlı, yumrulu, kormlu, rizomlu bitkiler olarak sınıflandırılmaktadır. Bu özelliklere sahip bitki gruplarına verilen bir diğer isim ise geofiklerdir. Soğanlı bitkiler dünya genelinde ağırlıklı olarak kuzey yarım kürede gelişirler. Soğanlı bitkiler kuzey yarım kürede yoğunluk olarak orta asya, Anadolu, balkanlar, Kafkaslar ve Akdeniz havzalarında yetişir. Soğanlı bitkiler yetişme dönemlerine göre iki temel gruba ayrılırlar. Bunlar ilkbaharda ve yazın çiçek açanlar ve sonbaharda çiçek açanlar olarak gruba ayrılırlar.
Soğanlı Bitkilerin Genel Özellikleri
İlkbahar ve sonbaharda çiçek açanlar soğuk havalara dayanıklıdırlar ve büyüyüp çiçek açabilmeleri için soğuk iklim şartlarına ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı ekilme işlemleri sonbaharda yapılmalıdır. Yazın çiçek açan türleri ise soğuğa dayanıklı olmadıklarından dolayı düşük sıcaklık oranlarında zarar görürler. Çiçeklenme için soğuk ortama ihtiyaç duymazlar ve ekimleri ilkbaharda yapılır. Soğanlı bitkiler morfolojik olarak kökler, yaprak ve gövde olmak üzere üç ana gruba ayrılırlar. Gövde, yaprak ve çiçek olarak tanımlanan ve toprak üstünde bulunan bitkinin bu kısmına üst aksam denir.
Soğanlı Bitkilerde Morfolojik Özellikler
Bazı morfolojik özellikler sadece soğanlı bitkilerde bulunur. Örnek vermek gerekir ise lalede bulunan kökler gibi. Soğanlı bitkilerin genel olarak besin, baharat ve süs bitkisi olarak kullanımı çok eski zamanlara dayanır. Soğanlı bitkilerin süs bitkisi olarak kullanımı kesme çiçek saksılı ve dış mekanlarda olmak üzere farklılık gösterir.