Kiraz Ağacı Budama

tunahun 

Kiraz Ağacı Budama Teknikleri

Tohum anaçlar üzerine aşılı olan kiraz ağaçları dikine ve güçlü bir büyüme gösterirler. Bundan dolayı standart ağaçlara doruk dalı hakim şekiller ve dik çanak şekli uygun olur. Farklı doruk dallı terbiye şekli uygulanırken şu hususlar dikkate alınmalıdır. Fidanların dikme işlemi yapılırken tepe kısımları 70-120 cm’den kesilir. Kiraz fidanlarında dallanma çoğunlukla zayıf olduğundan ana dalların tercihini gelecek yaz mevsimim ve kış mevsimi döneminde başlanmalıdır. Fidanın dallanma durumu iyi ise dikim döneminde de seçim yapılabilir. Kiraz ağaçları budaması

kiraz ağacı budama zamanı

Kiraz ağacı budaması ne zaman yapılır?

Bir yaşlı dalsız olan fidanlarda yaz mevsimi sürgün büyümeleri döneminde de dal tercihi gerçekleştirmek uygundur. Bu teknik ve yöntemde bahar aylarında gelişim gösteren sürgünlerden geniş açılı olanlar seçilir. Uygun durumda bulunmayanlar dip kısımlarından kesilir. Geniş açılı ve güçlü bir sürgün elde etmek için gibberellin bileşiklerinden faydalanılabilir. Çatıyı meydana getirmek üzere dört yan ve bir de doruk dalın yerine geçecek dal olmak üzere dal seçimi gerçekleştirilebilir. Ana dallar üzerinde yardımcı dalların tercihi diğer meyve çeşitlerinde olduğu gibidir. Ana dallar arasında oluşturulacak olan mesafenin 30 cm’lik bir mesafe olması önerilir.

Kiraz ağacı budanır mı?

İlk senelerdeki şekil budama işlemlerinden sonra genç olan ağaçlarda verim dönemine kadar çok az budama işlemi gerçekleştirilmelidir. Güçlü bir büyüme gösteren ve sürgün oluşturan türlerde, sürgünlerde gerçekleştirilecek hafif uç alma işlemleri ile ağaç üzerindeki dallanma uyartılır. Uç alma işlemi yaz mevsiminde gerçekleştirilir ise dar açılı bir sürgün oluşumu görülür. Bundan dolayı uç alma işlemi kış mevsimi budaması esnasında gerçekleştirilmelidir. Doruk dallı terbiye şekli dal tercihi esas olarak değişik doruk dallı şekle benzer fakat doruk dal iptal edilmediğinden ağaç yukarı doğru büyüme gösterdikçe fazladan bir iki ana dal daha seçilir. Bu işlem ile de ana dal miktarı beş adetten fazla olur.

Kiraz ağacı budaması nasıl yapılır

Kiraz ağaçlarına dik bir çanak şekli verilebilir. Burada diğer meyve çeşitlerine benzer olarak birbirlerine yakın yerlerden çıkmış uygun dağılımı olan uç ana dal seçilir. Bu seçilen ana dallar üzerinde yardımcı dalların seçilmesi önceki terbiye şekillerinde olduğu gibidir. Yaz mevsimi budamaları İspanyol usulü budanan ticari kiraz bahçelerinde çoğunlukla makineler yardımı ile tepe vurma işlemine tabi tutulurlar. Kiraz ağacı tepe vurma işlemi ağacın tepe bölümünde hem de yan kısımlarında ışığın ağacın iç bölümlerine girişini kolaylaştırmak için uygulanır. Tepe vurma zamanı işlemi iklim koşulları ve türüne göre farklılıklar gösterebilir. Erkenci bölgelerde mayıs ayı sonundan haziran ayına kadar ve geçici bölgelerde yaz mevsimi sonunda da yapılabilir. Fakat çok sıcak olan bölgelerde aşağıdaki sebeplerden dolayı yaz mevsimi sonunda yapmak gerekmektedir.

Kiraz ağacı budama mevsimi

Kiraz Budama Mevsimi; Haziran ve temmuz ayındaki yüksek sıcaklıklar bir sonraki mevsimdeki ikiz meyve miktarını yükseltebilir. Kiraz ağaçlarının tomurcuklarındaki ayrım çoğunlukla bu aylarda olduğundan ağaçlarda yapılacak uygulamalara dikkat edilmelidir.

Kiraz Ağacı Budama Takvimleri; Daha önceden gölgelenmiş dallar birden güneş ışığına maruz kalınca güneş yanıkları meydana gelebilir. Bu oluşacak olan durum genellikle ürün yükü çok zayıf olan ağaçlarda meydana gelir.

Kiraz ağacı budama Vakitleri; Güçlü bir büyüme gösteren ağaçlarda erken tepe vurma işlemi yeni sürgün oluşumunu uyarır. Bu da ağaçta bir sonraki mevsim için depolanan yedek besin maddelerinin azalmasına sebep olur. Bu sebeplerden dolayı obur sürgünler ve kötü bir durumda olan dallar elle ayıklanır. Bu işlemler ile ağacın dengede kalması sağlanır. Ve makineler ile tepe vurma işlemi eylül ayında gerçekleştirilir.

Recommended Posts

Karaçam Ağacı

Karaçam Ağacı özellikleri; Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde görülür. Coğrafi olarak geniş ya yılışa sahip çam türü olan karaçam ülkemizde 400-2100 m yükseltiler de yer alır. Yaşlı gövdesi derin çatlaklı, kalın ve boz renkli kabuk ları var dır. 40 m ka dar boy, 1 m den çok çap yapabilen silindir biçiminde düzgün gövdeye sahiptir. Tepe […]

tunahun 

Ardıç Ağacı Nerelerde Yetişir?

Türkiye’de ardıç ağacı (Juniperus spp.), çeşitli türleriyle yaygın olarak bulunan bir ağaç türüdür. Ardıçlar, kozalaklı bitkiler grubuna aittir ve çoğu türü iğne benzeri yapraklara sahiptir. Genellikle dağlık bölgelerde, kıyı bölgelerde ve step alanlarında yetişirler. Ardıçlar, doğal olarak bulunan ekosistemlerin yanı sıra peyzajda ve rekreasyon alanlarında da kullanılır. Ardıç Ağacı Ülkemizde bulunan Ardıçlar botanik özelliklerine göre […]

tunahun 

Doğu Ladini

Ladin ağacı özellikleri, Doğu ladini Kafkasya’da ve Türkiye’de bulunur. Ülkemiz deki yayılışının batı sınırı Ordu’da Melet ırmağının doğu sun dan başlar ve doğuya doğru Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin mıntıkalarını içine alır. Yer yer tek ya da bir kaç ağaçlık kümeler halinde deniz kıyısına kadar inmekte ise de deniz yüzeyinden 1000 m yükseklikten sonra geniş […]

tunahun 

1 Comment

  1. Zerrin

    Kiraz ağacı gerçekten kiraz fidanı nereden bulurum?

Leave A Comment