Erik ağacı budama zamanı
Standart erik ağaçlarında uygulanacak olan şekiller erik ağaçlarına çanak farklı doruk dallı ve doruk dallı terbiye şekilleri verilebilir. Bu bakımdan tür ve çeşitlerin gelişme şekli de önem arz etmektedir. Yayılıcı bir gelişim gösteren burbank gibi Japon grubuna dahil olan erik ağaçlarında çanak şekli önerilebilir. Stanley, santarosa, wickson gibi daha dik bir taç meydana getiren türlerde ise farklı doruk dallı terbiye şekli uygulanabilir.
Erik ağacı hakkında kısaca bilgi
Erik ağaçlarındaki şekil budama işlemlerinin temel budama ilkeleri elma ve armut ağaçlarındaki gibidir. Avrupa grubu erikler çoğunlukla ilk sende dal meydan getirmezler. Japon grubu olan eriklerde işe dallanma faaliyeti görülebilir. Bundan dolayı Avrupa grubu eriklerde dal tercihi yaz mevsiminde sürgün büyümeleri esnasında gerçekleştirilir. Gözlerin sürmesinden sonra uygun durumda bulunan sürgünler ana dalları meydana getirmek üzere seçilir.
Erik Ağacı Budama
Japon gurubu olan eriklerde ana dal miktarı daha çok olup 4-5 adet kadardır. Japon grubu olan erikler yüksek miktarda yan ve obur sürgün meydana getirirler. Bundan dolayı da budama ihtiyaçları Avrupa grubu olan eriklere nazaran daha çoktur. Dal ve sürgün ayıklamaları ile beraber meyvelerinin iri olması ve dalların kırılmalarını engellemek için kısaltma kesimleri gerçekleştirilmelidir. Avrupa grubu olan eriklerin dal sistemleri düzgün olup iyi şekil alan yapıdadırlar.
Erik ağacı budaması ne zaman yapılır
Erik ağaçlarında ilk senelerde en az bir budama işlemi ile yetinilmemelidir. Dikine büyüme gerçekleştiren türlerde yaygın, yaygın büyüme gerçekleştiren türlerde dikine bir büyümeyi teşvik edecek bir budama yöntemi izlenmelidir. Bu uygulanan terbiye şekilleri çoğunlukla bodur ve yarı bodur ana anaçlarla kurulan sık dikimli ağaçlarda uygulanmaktadır. Dikim döneminde erik fidanlarında dal bulunmuyor ise tepe vurma işlemi sonradan oluşacak en alt yan dalın 20-30 cm üstünden yapılmalıdır. Oluşan ve meydana gelen sürgünler ilk 2-3 sene boyunca çok fazla kartlaşmadan yatay şekilde bağlanmalıdır. Bu işleme ek olarak kiraz ağacında olduğu gibi ikili sektöriyel budama işlemi uygulaması gerçekleştirilir.
Erik ağacı budanır mı?
Erik ağacı talep edilen boya ulaşıncaya kadar doruk olan dal her sene bir önceki senenin kesim noktasının 50 cm yukarısından kesilmelidir. Dikey eksenli şekil diğer çeşitlerde olduğu gibi az bir budama işlemi ile naturel piramit şekilli bir ağaç elde etmek için esastır. Dikim döneminde dallanmış olan fidanlarda tepe vurma işlemi yapılmaz ve ağaç istenilen boya ulaşıncaya kadar da bu işlem gerçekleştirilmez.
Erik ağacı budama şekli
Ağaç üzerindeki doruk daldan çıkan dallar doğal olarak geniş açılı meydana gelirler. Sonraki senelerde yan dalların kalınlığı doruk olan dalın çapının yarısını geçinceye kadar 20-30 cm’ye kadar kısaltılır. Olgun olan bir erik ağacının boyu 2.5 metredir.
Erik ağacı ne zaman budanır, erik ağacı nasıl budanır, erik ağacı hangi mevsimde budanır, erik ağacı budanma zamanı, erik ağaçları kış budamasıi erik ağaçları sonbahar budaması, erik ağacı ne zaman nasıl budanır, yaşlı erik ağacı nasıl budanır, erik ağaçları budayanlar, erik ağacı budayan firmalar, erik ağacı budama makale, erik ağaçlarının budama vakitleri, malta eriği budama, erik budama
Erik ağacı hangi ay budanır
Erik Ağaçları Budama Zamanı Hangi Mevsimde Olur? Siz Erik Ağacı Budaması Yapıyormusunuz?
erik ağacı budama zamanı nedir
Erik ağacıda budama olur ama nasıl budama yapılacak resim ile daha iyi olabilirdi