Çim alanlarında zararlılarla mücadele nasıl yapılır?

Çim alanlarında zararlılarla mücadele nasıl yapılır?

Süs fidanları, ağaç, çalı, gül , yerötücü bitkiler, tek yıllık ve çok yıllık çiçekler ve çim alanlarda bulunan her türlü hastalık. Böcek, kemirgenler, sümüklüböcekler gibi zararlılara karşı yapılan kimyasal, mekanik ya da biyolojik mücadeledir. Hastalık belirtileri şu şekildedir. Gövde, yaprak, dal, çiçek gibi bitki kısımlarında renk değişikliği, kuruma, sararma, pörsüme, delinme, kopma, yapraklarda bükülme ve yaprakların kalınlaşması şeklindedir. Zararlılardaki belirtiler (böcek, kemirgenler, sümüklü böcek)ise yukarıda belirttiğimiz semptomlarla birlikte en belirgin özellik zararlının görülmesidir.

Çim alanlarında yabani bitkilerle mücadele

Zararlılarla mücadele işlemi zararlı maddeler görüldükten sonra yapılmalıdır. Tahmin veya varsayım üzerine olacağını düşünerek zararlı görülmeden herhangi bir işlem yapılmamalıdır. Toprak üstünde bulunan zararlılara karşı gerekli mücadele ilaçlama yöntemi ile yapılır. Toprakaltı zararlılarına karşı ise yapılacak olan müdahale hazırlanan kimyasal ilaçlı yemler toprak yüzeyine serpilerek ya da ilaç ve suyla ıslatılarak yapılır.

Zararlılarla mücadele

Zararlılarda iklim ve hava sıcaklığına bağlı olarak mayıs ve eylül döneminde ilaçla müdahale yapılmalıdır. Hastalıklarla mücadele bitkide hastalık belirtileri görülmeden ve başlamadan bitkiyi koruyucu fungusit uygulanarak yapılmalıdır. Hastalık görülmeden müdahale yapılmamışsa ve hastalık görülmeye başladıktan sonra müdahale edilecekse hem koruyucu hem tedavi edici sistemik fungusitler kullanılmalıdır. İlaçlama zamanı külleme, kara leke, pas için bitkilerin sürgün gözleri patlamaya başladıktan sonra hava koşullarına bağlı olarak nisan-eylül ayı sonun kadar her birinden en fazla üç kez ilaçlama yapılır.