Bahçe bitkileri nasıl ekilir?

Bahçe bitkileri bakımı

Çim alanı oluşturulacak bölgede kullanılacak olan bitkilerin dolgun, sağlıklı, kuvvetli kök sistemine sahip boyutları birbiriyle uyumlu, simetrik böcek ve hastalıklardan arınmış olup gövde kabukları duru ve lekesiz rüzgar, don ve güneş gibi doğal etkenlerden zarar görmemiş sağlıklı olması gerekmektedir. Bitki boyutuna ve türüne göre çıplak köklü, topraklı, kaplı, saksılı ya da tenekeli olarak fidanlıklardan veya bunların yetiştiriciliğini yapan üretici firmalardan temin edilebilir. Genel olarak yaprağını kışın döken bitkiler kasım ayı ile mart sonu arasında iğne yapraklı bitkilerle yeşil bitkilerle ekim ve nisan ayaları arasında dikilmelidir.

Bahçe bitki dikme aşamaları

Ekilecek olan bitkinin dikim süreleri önemlidir. Kendi mevsiminde veya ayında dikilmeyen bitkiler gerekli büyümeyi gerçekleştiremezler. Bahçe Bitki Dikimi Ancak tüplü ya da kaplı bitkiler bu mevsim ve zaman periyodunu dışında da dikilebilirler. Ancak don olayının gerçekleştiği günlerde donmuş olan topraklar, aşırı ıslak zeminli ya da kurak devre veya koşullarda bitki dikimi gerçekleştirilmemelidir. Dikim yapılacağı zaman bitkilerin aralığı dikim yapılacak bitkilerin türüne göre farklılık göstermektedir.

Bahçeye dikilecek bitkinin boyutları

Ortalama boyutları baz alarak çalılar 40-90 cm ağaçlar 3-10 m aralık mesafelerinde dikilirler. Dikim yapılacağı bölgelerde açılacak çukurların boyutları fidan kökünün büyüklüğüne göre çalılarda 30.30 cm veya 40.50 cm ağaçlarda 60.80 veya 1.1 m boyutunda açılmalıdır. Toprağın üst kısmındaki toprak alt kısımdan çıkan toprakla karıştırılmadan bir kenara yığılmalı ekilecek fidanı çukura yerleştirmeden önce üst kısmından çıkan topraktan 10 cm kalınlığında çukur dibine gevşek bir şekilde atılarak fidan yerleştirilmesi çukur mümkün olduğunca üst kısımdan çıkan toprakla hava boşluğu bırakılmayacak şekilde basıla, basıla doldurulmalıdır. Dikim yapılacağı esnada fidanlıklardan temin edilen bitkinin kök toprağı seviyesi ile dikim sırasında oluşan toprak seviyesinin aynı olmasına dikkat edilmelidir. Dikim yapılacak alandaki toprağın kötü olması durumunda gübre takviyesi yapılmalıdır.

Bahçe Gübreleme Aşamaları

Gübre üst kısımdan sıyrılan toprakla iyice karıştırılarak dikim çukuruna eklenmelidir. Dikim işlemi gerçekleştirdikten sonra fidanın sallanmaması ve eğilmemesi bundan dolayı da kök toprağının dağılmasını engellemek için fidana boyutuna göre bir kazık çakılarak sabitlenebilir. Ekimi yapılan fidanın sulama suyunu tutması için fidan ve çevresinde yaklaşık 10-15 cm boyutlarında bir çanak açılmalı ve topraktaki hava boşluklarını tamamen yok etmek için iyice sulanmalıdır. Bu ilk sulama işlemine de can suyu denir.