İbreli türlerde ağaç budama zamanı

İbreli türlerde ağaç budama zamanı

İğde yapraklı ağaç türlerinde yaşayan canlı taç yoğunluğunu %25-30 oranında düşüren ağaç budamalar büyüme ve gelişme duraklamaları meydana gelmeksizin açığı kapatabilmektedir. Ağaç budama işlemlerinin her mevsim döneminde yapılabilmesi mümkündür. Fakat ağaç budama işlemi yapıldıktan sonrasında kısa bir süre içerisinde canı ve zengin bir görünüm oluşabilmesi amacıyla ağaç bakım budamalarının yeni yaprak oluşumunun meydana geldiği dönem öncesinde yapılması daha uygundur. Bu zaman dönemi kış mevsimi sonudur. Ağaç Budama zamanı

Ağaç Budama Zamanları

Çam ağacı, ladin ağacı, göknar ağacı gibi ağaçların mevsime bağlı olarak ilkbahar sürgünlerinin daha yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budanmalarıdır. Ardıç ağacı, porsuk ağacı, selvi ağacı gibi her zaman yeşil iğne yapraklı fidanlar büyüme mevsimi yani yaz boyunca iki kez kırpılarak daha sık dallanma ve ibrelenme meydana getirilebilir. Şekil ve boyut verme amacı ile yapılan ağaç budamalarının kış mevsimim sonunda yapılması ve ağaç büyüme zamanında yeni çıkan sürgünlerle daha hızlı bir şekilde istenen formu yakalaması bakımından önemlidir. Bu ağaç türlerinde kontrol amaçlı ağaç budamaları ise mayıs ayı ve temmuz ayı ortası olmak üzere iki kere yapılması gerekmektedir.

Çalı Türlerinde Ağaç Budama Vakti

Çalı türlerinde ağaç budama zamanı çoğunlukla şekilde verme budamaları erken ilkbaharda vejetasyon oluşmadan önce bakım budamaları çoğunlukla çiçeklenmeden sonra yenileme budamaları ise vejetasyon dönemi dışında sonbahar mevsiminde veya ilkbahar mevsiminde yapılır.