Hazır Rulo Çim Uygulama
Hazır rulo çimler üretim çiftliklerinde özel bakıma tabi tutularak tohumdan üretimi gerçekleştirilen yüksek kaliteli çimin kalıplanarak, çim alanı oluşturulacak olan alana montajının yapıldığı vegetatif bir üretim yöntemidir. Rulo çim sağlam bir kök yapısı meydana getiren dayanıklılığı yüksek çim tohumlarının ekildiği alanda yeterli gelişmeyi gösterdikten sonra toprak altından kesilerek kaldırılması ve uygulanacağı alana taşınması amacı ile yapılmaktadır.
Hazır çim yöntemi hakkında bilgi
Hazır rulo çim yöntemi ile çok kısa zamanlarda büyük bölgelerin yeşillendirilmesi mümkündür. Özellikle sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında ekme çimin risk oluşturduğu dönemlerde hazır rulo çim uygulaması oldukça yaygındır. Hazır rulo çim yaz aylarının haricinde kısa zamanda yeşil alan oluşturulmak istendiğinde de iyi bir alternatif yöntemdir. Hazır rulo çim üretim çiftliklerinde toprak analizinin neticesine göre çim için gerekli gübreler hazırlanmış olan tohum yataklarına verildikten sonra uygun olan tohum karışımları atılarak işleme başlanır. Farklı dokulardaki bu çim parsellerinden kalıplama makineleri ile istenilen ölçülerde toplanarak rulo ya da plaka halinde getirilen hazır çimlerin daha öncesinde hazırlanmış olan rulo çim yataklarına serilmesi ile gerçekleştirilen vegetatif çimlendirme yöntemine rulo çim ile çimlendirme işlemi denir.
Hazır kalıp çim kısa sürede uygulama imkanı kazandırdığı için zamandan tasarruf edilir. Güçlü kök yapısı ve yoğun bir dokusu olduğundan dolayı uygulandığı alanda tutmama riski bulunmamaktadır. Bakım işlemi de oldukça kolaydır. Gelişimini tamamlamış ve olgunlaşmış olan çim özel makine ile ince bir kalıp olarak kesilir ve rulo yapılarak uygulanacak olduğu alana halı gibi serilir. Böylelikle çimin döşendiği yeni çim alanında olgunlaşması için aylar geçmesi gerekmez. Sıkı bir dokuya sahip olduğundan dolayı var olduğu yüzeyi tamamen örter.
Canlı ve güçlü olan kökler 1-2 gün gibi kısa zaman içerisinde uygulandıkları yeni toprak ile bütünleşir. Uygulandığı yüzey ile iyi bir uyum sağlar ve toprak erozyonunu engeller. Toz ve çamur sorunlarını giderir. Ayrıca gürültüyü, sesi ve ısıyı emer. Karbondioksiti kullanarak havadaki oksijen miktarını yükseltir. Var olduğu çevrenin görünümünü farklılaştırarak var olduğu ortama estetik bir güzellik katar. Hazır rulo çim tamamıyla doğal ve canlıdır. Keçeleşme miktarı düşüktür. Uniform bir yapıdadır ve yeşil renktedir. Hazır kalıp çim senenin her döneminde kullanım imkanına sahiptir. İyi bir şekilde bakım yapılması halinde rulo çimler uzun seneler dayanıklı bir şekilde kullanılabilirler.
Rulo çimin üretimi sırasında sağlam kök sistemi olan ve kökleri fazla derine gitmeyen türler kullanılır. Ekim işlemi yapılırken ekim ortamı olarak torf, gübre ve kum kullanılır. Yeterli ve sağlam kök gelişimini sağlamış, iyi çimlenmiş ve ilk biçme işlemi gerçekleştirilmiş rulo çimler tercih edilmelidir. Çim biçme işleminden bir buçuk ay sonra serileceği alana taşınarak yerlerine monte edilebilir. Rulo çim uygulanacağı zaman oluşacak zararın en aza indirilebilmesi için kaldırma işlemi sıcak ve donma havalarda, çok kurak ve yağışın yüksek olduğu mevsimlerde yapılmamalıdır. Kaldırma işlemlerinde makineler tercih edilmelidir.
Çim kalıbın hasadı güçlü bir kuvvet kaynağı içeren ve bu amaçla geliştirilmiş makineler ile yapılmaktadır. Söküm işlemi kalıplar halinde gerçekleştirilmelidir. Hasat sırasında rulo çim kalıbı yeterli nem oranına sahip olmalıdır. Yeterli nem oranına sahip olursa taşınıp uygulandığı yerde çabuk köklenebilmektedir. Fakat gereğinden fazla sulama işlemi rulo çim için zararlıdır çünkü hem taşımada sorum olur hem de kızışmaya sebep olabilir. Var olduğu topraktan kesilecek olan çim bitkisine ait çim kalıbının kalınlığı da toprağın yapısına, tipine ve çim bitkisinin stolon-rizom dokusunun mukavemetine bağlıdır. Kuvvetli bir dokuya sahip ise kalıp ince kesilmelidir.
Çim kalıpları hemen kullanılmayacaksa veya bir yerden bir yere taşınacaksa 10-60 saat arasında bekleyebilirler. Daha uzun süreler bekletilirlerse kızışma meydana gelmektedir. Bu da çim bitkilerinin ölmesine sebep olmaktadır. Sıcaklık yükselmesinin serin iklim çim bitkilerinde 45 derece öldürücü olabilirken sıcak iklim çim bitkileri daha fazla hava sıcaklıklarına dayansa da bitkide hastalık sorunları meydana gelir. Çim kalıplarının en uygun döşeme zamanı serin iklim çim bitkileri için şubat ayı sıcak iklim çim bitkileri için ise nisan-mayıs aylarıdır. Yaz mevsiminin kurak ve sıcak olduğu dönemlerinde serin iklim çimleri kalıplarına döşenmemesi gerekmektedir.
Çim kalıplarını yeşillendirilecek olan alana yerleştirilmesi esnasında dikkatli olmak gerekmektedir. Bu işlemde yapılacak olan ilk iş toprak yüzeyi çim ekimi yapılacak gibi hazırlanmalıdır. Toprağın neminin de iyi ayarlanması gerekmektedir. Çim kalıpları çim alanına yerleştirilirken toprağa ve birbirlerine çok iyi temas etmesi sağlanmalıdır. Çim kalıplarının birbirlerine temas ettikleri bölümlerde meydana gelebilecek boşluklar kumlu toprak harcı ile doldurulmalıdır. Çim kalıpları toprak üzerinde yerleştirildikten sonra silindir ile üzerinde geçilmelidir. Silindirleme işlemi yapılacağı zaman yüzeyin kesinlikle ıslak olmaması gerekmektedir. Çim kalıbının içerdiği toprak yapısının meydana getirilecek yeşil alanın toprak yapısı ile uyum göstermesi ve ayrıca benzer yapıdaki topraklardan oluşması gereklidir. Farklı olan bu iki ayrı toprak yapısı birbirleri ile uyuşmadığında silindirleme işleminden sonra çim kalıplarında kurumalar meydana gelebilmektedir.
Çim kalıpları ile meydana getirilen çim alanlarının bakım işlemleri tohum ekiminden sonra gerçekleştirilen bakım işlemleri ile aynıdır. Toprak 10-20 cm derinliğine kadar ıslanacak şekilde sulanmalı ve biçme işlemi sürekli aynı yükseklikten yapılmalıdır. Yapılacak olan gübreleme işlemi ise bitkinin kök gelişimine yönelik yapılmalıdır. Çimin montajı tamamlandıktan sonra yapılacak olan bakımı çok büyük önem arz etmektedir. Bakım işlemindeki en önemli husus doğru zamanda çimin biçilmesidir. Çimin boyu 4 cm olmalıdır. Ayrıca çim biçme işlemi esnasında kullanılacak olan aletlerin bıçakları çok keskin olmalıdır.
Kök bıçaklarla kesinlikle bu işlem yapılmamalıdır. Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde çok sık çim biçme işlemi gerekmektedir. Bu çim biçme işlemi bu mevsimlerde 3-4 günde bir yapılabilir. Ancak kış mevsiminde bu süre uzatılmalıdır. Çim tesis edilen yerler özellikler bizim ülkemiz gibi sıcak iklim olan yerlerde nisan-eylül ayları arasında toprağın nemli tutulması gerekmektedir. Toprağın 2-3 cm altı kesinlikle nemli olmalıdır. Bundan dolayı hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde sulama işlemi hergün yapılmalıdır.
Kış aylarında ise herhangi bir sulama işlemine gerek yoktur. Çim alanlarındaki diğer bir bakım işlemi de gübrelemedir. Çim alanı için gübreleme programı uygulamaya başladığımızda yaz mevsimi öncesi ve kış mevsimi öncesi gübreleme yapmak gerekmektedir. Bundan dolayı çoğunlukla eylül, ekim, kasım, mart, nisan ve mayıs aylarında bir metrekareye 55 gr olacak şekilde kompoze gübre uygulanmalıdır.
Bahçeye Rulo çim yaptırmakistiyoruz. Birazda bakım gerekli. nasıl fiyat alabiliriz sizden.