Güller nasıl budanır hangi ayda budanır?

tunahun 

Gül budama hangi ayda yapılır?; Güller doğası bakımından her sene ne kadar iyi bakılırsa bakılsın zaman içerisinde kartlaşır. Dalları kısalıp gelişmez ve zaman içerisinde kurumuş bir görünüm alır. Dikimi yapıldıktan sonra ilk yıldan itibaren budanma işlemine tabi tutulmaları gerekmektedir. Budama işlemi yapılırken de keskin bir alet yardımı ile aşı noktalarının tam üstünden kesilmesi hem güllerin genç kalmasına hem de verimli ve kaliteli çiçek elde edilmesine olanak sağlar.

gül çiçek budama

Gül budama zamanı

Güllerde budama işlemi yapılmazsa boyları yükselir ve çalı şeklini kaybeder. İlk başlangıçta çiçek sayısı aşırı derecede artar yalnız daha sonrasında tamamen kaybolur. Üzerinde kalitesiz küçük çiçekler meydana gelir. Bundan dolayı budama işlemine ara verilmeksizin belli bir düzen içerisinde sürekli yapılmalıdır. Güllerin gençleştirmenin gerek olmadığı ve verimini de iyi olduğu dönemlerde ancak şekil budaması yapılabilir. Güllere iyi bir şekil verebilmek için v şeklinde budama işlemine tabi tutulmaları gerekir.

çiçek ağacı budama yöntemi

Kış ayında gül budama yapılır mı?

Güllerin budama zamanı kış mevsimi sonu veya ilkbahar mevsiminin başlarıdır. Sende bir kez açan güllerin budanma işlemi çiçekleri döküldükten sonra yapılmalıdır. Yediveren gülleri her zaman çiçek açtıktan sonra verimsiz, cılız kalmış dalları kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Bazı farklı durumlarda bitkinin düzgün durması kendiliğinden sağa sola doğru uzanmamaları için de budama işlemine tabi tutulurlar.

Güllerde dipten budama nasıl yapılır?

çiçek budama nasıl yapılmalıdır

Sert bir budama tekniğidir. Bitkinin dalları topraktan itibaren en fazla 25-30 cm bırakılacak şekilde budanır. Bu budama tipi genç sürgünlerin kuvvetli ve dayanıklı olmasını çiçek dallarının da daha uzun ve kuvvetli olmasını sağlar. Zayıf, güçsüz ve verimi düşük olan güllerin çoğu dipten budama tekniği ile budanır. Bodur güller ve kökten verdiği sürgünlerinin ucunda çiçek açan yediveren gül türleri için her yıl tekrarlanarak yapılması gerekir.

Güle budama nasıl yapılır?

Bitkinin üzerindeki yaşlı bir dalın ucunda bir ya da en fazla iki tane tek yıllık sürgün 2-4 göz üzerinden budanarak bırakılmalıdır. Bu bırakılan dal ve sürgünlerin yönleri gözler geliştiğinde birbiri ile karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir. Budama yapıldığı esnada kesilen sürgünün iç rengi beyaz olmalıdır. Eğer rengi kahverengi veya siyah ise kesilip beyaz renge ulaşana kadar yapmak gerekmektedir. Fakat yılda bir kez çiçeğini açan büyük güller için uygun bir budama tekniği değildir. Bu budama işlemini mecburi bir durum oluşmadıkça yapmamanız gerekmektedir. Ayrıca bazı gül türleri için bu budama tekniği her sene yapılmamalıdır. Sert budama tekniği ile gülleriniz az sayıda ancak gösterişli çiçekler meydana getirir.

çiçek budama nasıl yapılmalıdır

Güllerde orta budama sistemi

Gül bitkisi üzerinde 5-10 adet sürgün bırakılır. Bitkinin boyu 50-60 cm’dir. Orta şiddette budama tekniği bahçe gülleri için en uygun budama yöntemidir. Sert budama tekniğine göre daha yüksek sayıda çiçek verir. Fakat oluşan çiçekler daha küçük olur. Tırmanıcı sarmaşık türleri için ve senede bir kez çiçeklenen gül türleri için en uygun budama yöntemidir. Senede bir çiçek açan gülleri çiçek açtıktan sonra budama işlemine tabi tutmanız gerekmektedir. Çünkü sonbahara kadar büyüyen ve gelişen dalların sonraki baharda çiçek açacaktır. Bunları kemeniz durumunda baharda yeterince çiçek açmayacaktır ya da tamamen çiçeksiz bir yıl geçirir.

Güllerde Karışık Budama Çeşitleri

Kökünden fazla dallanmış gül bitkileri için yapılır. Budama işlemi yapıldığı zaman bitkinin üzerinde ki bazı dallar dipten bazıları ise daha uzun bırakılarak budama işlemine tabi tutulur. Gücünü kaybetmiş verim alma imkanı olmayan dallar dip kısımlarında budanırlar. Gül fidanlarındaki dalların güç, kalınlık, uzunluk, yaş ve verim gibi faktörler göz önüne alınmak sureti ile yerine göre uzun yerine göre kısa budama yapılır. Türleri ne olursa olsun güllerin budanma işlemi şu şekilde yapılmalıdır.

Gülleri Yıllara Göre Budama

Birinci yıl iki göz üzerinde, ikinci yıl üç, dört göz üzerinden, üçüncü yıl beş, altı göz üzerinden, dördüncü yıl iki, üç göz üzerinden. Bu belirtilen şekilde gerçekleştirilen budama ile güllerin hem şekli korunmuş hem de ömürleri uzamış olur. Budama işlemi yapıldığı zaman fidanlar hemen sulanmalı sulama ile birlikte sulandırılmış gübre verilmelidir.  Budama işlemini sabah veya akşam serinliğinde sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında yapılması bitki sağlığı için daha uygundur.

Gülü Estetik Budama

Bu budama tekniği her gül türüne uygun değildir. Bazı gül türlerine özel ilgi ve özel budamalarla farklı şekillerde ilginç ve estetik görünümler kazandırılabilir.

Gül ve Çiçeklerde Yaz Budaması Teknikleri

Bu budama tekniği bahçe gülü türlerinde açmış, solmuş çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmaması sureti ile yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan budama uygulaması yeni çiçeklerin gelişmesini ve oluşumunu engellediği gibi bitkinin gücünün de düşmesine sebep olur. Bundan dolayı açmış ve solmaya başlamış olan çiçek sapının alt kısmında iki adet beş parçalı yaprak bırakılma sureti ile budama işlemine tabi tutulmalıdır.  Bu budama işlemi yıl içinde gerçekleşen bir budamadır. Bazı durumlarda gül dalları körleşir ve çiçek açmaz. Bu körleşen dallar birkaç göz alttan budanırsa yeni tomurcuk verme oranı yükselir.

Çiçek Budama Zamanı; Çiçekler yaprakları ve güllerinde kuruma olduğu zamanlarda budamak faydalıdır. Kuruyan güllerin ve, yaprakların ve dalların budanması gerekir. Evde çiçek budama yapakende bazı bitkiler zehirli olabilir aynı çiçeği, gülü budadıktan sonra budama aletini dezenfekte etmeniz yararlıdır.

Recommended Posts

Ay takvimine göre ağaç budama

Ay takvimine göre ağaç budama, Ay takvimine göre ağaç budama ve ağaç kesme nasıl yapılmalıdır? ay takvimine göre kimler ağaç keser? ay takvimine göre ağaç kesme doğru mu? ay takviminde ağaç budama zamanları? ay takviminde bitki budama, ay takviminde ağaç kesme. Ay takvimine göre budama yapmak eski dönemlerde önemsenen iyi bir gelenek idi. Ay takvimine […]

tunahun 

Üsküdar peyzaj şirketleri

Üsküdar peyzaj, Üsküdar’da peyzaj ve bahçıvanlık ile ilgili sizlere çözüm ortaklığı sunmaktayız. Bahçe tasarımı ve bahçe düzenleme işleriniz için bizi arayabilirsiniz. Üsküdar peyzaj tasarımları deneyimli ekiplerle yapılmaktadır. Üsküdar peyzaj firması, Tunahun olarak sizlere çözüm ortaklığı sunmaktayız. Peyzaj düzenleme de ölçü nasıl olmalıdır; Ölçü algılaması mekanlar arası karşılaştırmaya ve değerlendirmeye bağlı olarak yapılır. İşlem yapılacak olan […]

tunahun 

İstanbul Ağaç Budama Şirketleri

Ağaç Budama ağaç kesimi şirketleri genellikle peyzaj firmaları olarak bilinir. Bünyemizde bulunan belgeli ağaç budama ustaları ile deneyimli personeller aracılığı ile budama hizmeti alabilirsiniz. İstanbul ağaç budama ve ağaç kesimi hizmeti veren bir peyzaj şirketimiz vardır. 🌲 (Ağaç) budama ve ağaç bakımı için peyzaj şirketimiz Tunahun sizlere çözümler sunacaktır. Fiyat almak için bizi arayarak iletişim […]

tunahun 

9 thoughts on “Güller nasıl budanır hangi ayda budanır?

  1. Ercan

    Gül ve çiçekleri budama yapmazsak ne olur? Yani budama yapmak şartmı?

  2. mustafa

    GÜL BUDAMA YAZISI GÜZEL OLMUŞ.DAHA FAZLA RESİM OLSA İYİ OLURDU?

  3. Ayşenur

    Oldukça güzel hazırlanmış…

  4. SERCAN

    ÇİÇEK BUDAMA SONBAHAR AYLARINDA YAPILIRMI

  5. Nazmi

    Dağlarda çiçek açan yabani güller, şehirde bahçelerde yetişirmi?

  6. Ali Temiz

    gül dalları gül açarken budanır mı?

  7. Mesut

    Yaz Kış gül budama yapılır mı?

  8. Nur Aydın

    İyi akşamlar ,benim güllerle ilgili sorunum var,3 adet minyatür gülüm var ,üstleri bit doldu,bende bitkisel acı biber ve arapsabunuyla ilaç yapıp spreyledim, fakat sonra güllerin üstüne z yagi dökülmüş gibi pırıl pırıl oldu,kuruyacak diye korkuyorum,Ankaradayım cameken kaplı balkonda lar, sert budama yaparsam faydası olurmu ,birindede paslanmaz var,bu üç gulden birisi 7 veren galiba sürekli üstü çiçekli,kusura bakmayın çok uzun yazdım..ne yapabilirim.?

  9. Tuncay Yıldız

    Yapılan izahat ve anlamları gayet güzel ve yeterli derecede yapılmış kesim noktaları çok güzel bir şekilde anlatılmıştır. Elinize sağlık Arkadaşlar

Leave A Comment