Çim Ekim Ve Dikimi
İstediğiniz herhangi bir yere çim ekim veya dikimi yapacağınız esnada uygulanması ve yapılması gereken ilk işlem çimin türünü belirlemektir. Bu gaye ile faydalanabilecek cins, tür ve çeşitlerin özellikleri ekimin yapılacağı bölgeye göre avantajları ve dezavantajları çok iyi bilinmelidir. Her çim türü her bölgeye uyum sağlamaz. Bundan dolayı çim alanı olarak yapılacak alana uygun çim türü seçilmesi gerekmektedir. Çim alanı meydana getirilirken kullanılacak olan çim bitkilerinin özellikleri ile beraber uygulama esnasında kullanacak olduğunuz karışımları da iyi bilmeniz gerekmektedir.
Çim Ekimi Aşamaları
Çim alanı oluşturmada özel karışımlar kullanılarak güzel bir görünüm kazanmak ile beraber karışımlardaki çim bitkileri çim alanı oluşturulacak olan bölgeye göre tercih edileceğinden hastalık-zararlı, kuraklık ve soğuk hava şartlarına mukavemet gibi sorunlar da en aza indirilmelidir. Çim tohumlarında karışımlar belirlenirken uygulama yapacağınız alana, uygulama yapılacak olan alanın drenaj durumuna ve ayrıca iklime göre de tercih yapmalıyız. Bu hususta dikkat edeceğiniz konu karışıma ekleyeceğiniz çim türleri birbirleri ile rekabet etmemeli, kök sistemi farklı derinliklere inebilmeli, renklerinde de bir uyum olmalıdır. Karışıma girecek çim türlerinin değişik hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık açısından farklı performansı olan çeşitleri dikkate alınmalıdır.
Çim dikme önerileri
Çim alanlarının oluşturulmasında toprak yüzeyinin çim bitkileri ile kaplanmasına çimlenme denilmektedir. Çimlenme işlemi bölgesel ekolojik koşullara, zamana ve ekonomik şartlara bağlı olarak, tohumla, çim bitkisinin vegetatif parçaları ile ve hazır çim kalıplarıyla yapılabilir. Çim alanları meydana getirilirken iki farklı üretim yönteminden yararlanılır. Bu yöntemler generatif üretim yöntemi ve vegetatif üretim yöntemidir.