Çim çoğaltma yöntemi
Çim alanlarının oluşturulmasında en çok kullanılan yöntem generatif üretim yöntemidir. Generatif üretim yönteminde tohumların ekim işlemi çok basit bir işlemdir. Yalnız generatif üretim yönteminde iyi bakım çok önemlidir. Ayrıca bu üretim yönteminde tohumların özellikleri iyi bilinmelidir. Kullandığınız tohumların kıtasal ve fiziksel saflık derecesi iyi bilinmelidir. Çünkü çim tohumu içinde olabilecek yabancı ot tohumlarının, çim tohumundan daha çok çimlenme gücüne sahip olması çim oluşumunu olumsuz bir yönde etkiler. Çimlenmenin gücü ve hızı iyi bilinmelidir. Bin taneye tekabül eden ağırlığı iyi tespit edilmelidir.
Çim tohumu nasıl artırılır?
Çim tohumunun büyüklüğü arttıkça tohum ağırlığı da artar. Bu tohum daha iyi çimlenme gösterir. Çim alanlarının oluşturulmasında gerekli olan toprak hazırlığı işlemleri çimlenme öncesinde tamamlanmış olmalıdır. Sıcak iklim çimlerinde çim ekim zamanı ilkbahar mevsimi ve geç yaz aylarıdır. Serin iklim çimlerinde yazlık ekimler ağustos ayı ile eylül ayı ortaları arasında iyi sonuçlar vermektedir. Serin iklim çimleri yaz sıcaklıklarının azaldığı su ve yabancı ot sorununun bulunduğu devreler çim ekimi için uygun dönemlerdir.
İlkbahar aylarında çim bakımı
İlkbahar mevsimi ekimlerinde çimlerle yabancı otlar arasında rekabet olabilir. Genç olan bitkileri ise mantar hastalıkları bulaşabilir. Bundan dolayı ilkbahar mevsimi ekimlerinde kullanılacak olan tohum miktarı arttırılmalıdır. Ekim işlemi toprak yüzeyi hafif kuru yalnız toprak nemli olduğunda gerçekleştirilmelidir. Ekim işlemi el yordamı ile yapıldığında tohumu homojen bir şekilde atabilmek için ekim yapan kişi tohumu geriye doğru giderek atmalıdır.
Çim tohumu hangi aylarda ekilir?
Ayrıca çim tohumu ekim işlemi de rüzgarsız bir havada gerçekleştirilmelidir. Tohum atım işleminden sonra tohumların üzerine kapak atmalı ve atımı gerçekleştirilen kapağın ağırlığı 3-4 mm’i geçmemelidir. Daha sonrasında ise toprak yüzeyinin üzerinde hafifçe silindirleme işlemi yapılmalıdır. Yalnız oluşturulan çim alanı çok büyükse tohum atım işleminde sonra sadece silindirlemek yeterlidir geniş alanlarda kapak atımına gerek yoktur.