Çim alanı tesisi

tunahun 

Çim alanı nasıl kurulur?

Çim alanlarının estetik özelliklerinin yanında kullanımı gerçekleştirilen yerlere göre işlevsel özellikleri de vardır. Bu işlevsel özellikleri maddeler halinde sıralayacak olursak;

  • Çim alanlar alerjik reaksiyonlara sebep olabilen havadaki toz ve polenleri kontrol altında tutarlar. Ayrıca gürültüyü emerek, yönünü değiştirerek, yansıtarak azaltırlar ve ses dalgalarını kırarlar.
  • Binalara yakın çevrelerdeki çimler terleme ve su kaybetmesi sonucu serinletici etkileri ile yaz mevsimlerinde hava sıcaklığını beş derece kadar düşmesine sebep olurlar.
  • Çimler uygulandıkları alanda toprağı yağmur suyu ile taşınmasına engel olur. Toprağın hareketini engellemede 25 mm derinliğe inen köke sahip çimler %40-60, 50 mm derinliğe inenler ise %60-80 miktarında etkilidirler.
  • Çim alanların meydana getirdiği örtü ağaç ve çalılara göre toprağın yağmur damlalarının çarpma etkilerine karşı daha elverişli bir şekilde korur.
  • Çim alanları dış çevreden gelen atmosferik olayların, elektromanyetik dalgaların ve radyasyonun sebep olduğu insanın vücudunda biriken elektriksel ortamın atılmasını sağlarlar.
  • Çim alanları yağmur ve kar sularının düzenli bir biçimde yer altı sularına dönüşmelerini sağlarlar.

Çim alanı hazırlama

Kaliteli bir çim alanı elde edebilmek için gerçekleştirilen çalışmalar, ekim işleminde önce ve ekim işleminden sonra yapılan çalışmalar olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar. Çim ekim işleminden önce hazırlık aşamasında yapılması gerek çalışmalardır. Bunların en önemlileri bölgelere göre kullanılan çim tohumu karışımlarının uygun olması, taşıyıcı tabakanın içeriğinin uygun olması, ekimin gerçekleştirileceği toprağın homojen olması, çim ekimi için uygun mevsimin tercih edilmesi. Çim ekim işleminden sonra yapılan çalışmalar alandaki çim yüzeyini devamlılığının sağlanması için gerekli olan bakım koşullarıdır.

Çim alanı oluşturmada dikkat edilecek hususlar

Bunların en önemlileri ise sulamanın iyi yapılması, yabani otlarla mücadele, hastalıklarla mücadele, bozulan alanların yenilenmesi ve diğerleridir.

Recommended Posts

Kayın ağacı resimleri, Kayın ağacı özellikleri

Kayın ağacı nerelerde yetişmektedir? Kayın ağacı mobilya sektöründe, parke sektöründe ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Ormanlarımızı koruyalım. Gelecek nesillere iyi bir orman ve gür ağaçlar bırakalım. Kayın ağacı, kayıngiller (Fagaceae) familyasından, Fagus cinsine ait, geniş yapraklı ve çoğunlukla büyük boyutlarda olan bir ağaç türüdür. Kayın ağacı, genellikle dikine büyüyen bir gövdeye ve düzgün, düz dallara sahiptir. Yaprakları, […]

tunahun 

Servi Ağacı nerelerde yetişir?

Servi Ağacı hakkında bilgi, Her dem yeşil ağaç veya çalı formunda bulunan servilerin 20 türü ve bu türlerin çeşitli taksonları vardır. Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif ve ya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikte ki topraklarda yetişebilir.Tüm serviler park, bahçe, koruyucu şerit ve canlı çit ağaçları olarak […]

tunahun 

Gövdesiz bitkiler nelerdir?

Gövdesiz diye adlandırılan bitki türleri mevcuttur. Gövdesiz bitkileri 5 bölüme ayırabiliriz. Genel olarak yabancı litaratürde Thallophyta olarak bilinir. GÖVDESİZ BİTKİLERİN İSİMLERİ (Thallophyta) Gövdesiz bitkiler, toprak seviyesine yakın bir şekilde gelişen veya hiç gövde olmayan bitkilerdir. Bu bitkiler genellikle rozet şeklindeki yaprakları ile dikkat çekerler. İşte gövdesiz bitkilere örnekler: Bu bitkiler, gövdesiz olmalarına rağmen genellikle özel […]

tunahun 

Leave A Comment