Ağaç, Ağaççık ve Bitki Budama
Budama, bitkilerin ömrünü sağlıklı, uzun geçirmesini, zararlılarla mücadelede güçlü olmasını meyve ağaçlarında ise bunlara ek olarak verimli ve sağlıklı meyveler vermesine yardımcı yardımcı olur. Bütün bitki türleri (Ağaç, ağaççık, çalı, çiçek vb) budama ve bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle meyve veren türlerdeki ağaçların bakımı daha fazla dikkat edilmesi gereken bir süçreçtir. Bakımı ve düzenli budaması yapılan ağaçlar ve bitkilerin gelişimi sağlıklı ve dayanıklı olur. Budama yapmak için hangi ağacı nasıl ve neden budamak gerekli bunu iyi öğrenmeniz gerekir.
Bitkileri budama vakitleri
Genel kabul görmüş bir hükme göre özellikle meyce veren ağaç ve çalı türleri yapraklarını döktükten bir müddet sonra budama yapma hizmeti verilir. Bulunduğunuz iklim koşullarına da dikkat ederek don ve aşırı soğuk olmayan günlerde budama yapmak uygundur. Her ağaç türünün fidan, büyük ağaç, çalı ve çiçeklerin belirli budama yöntemi vardır. Bitki budama yaparken budama amacına uygun olarak yapılmasında fayda vardır. AĞAÇ BUDAMA teknik bir iş ve yakınızda bilen biri var ise veya alanında eğitim almış ve resmi olarak bu işleri yapan kurumlardan destek almanız yararlı olacaktır.
Budama yapılırken nelere dikkat edilir?
Ağaç Budama (meyve ağacı, fidan, asli ağaçlar vb) yapılırken doğru malzemeler kullanmanız gerekir. Ağaç gövdesine veya dallarında yara bırakmadan belirli mesafelerde ve gereksiz kuru ve meyve verimini artıracak dal seyreltme yöntemi ile yapılmalıdır. Büyük ağaçlarda sepetli vinç kullanılması ve budama yapacak kişilerin baret, ip vs güvenlik önlemlerini almaları gerekir. Büyük ağaçlarda budama yapılacak alanlar kırmızı bir şerit ile çevrilmeli ve aşağıda güvenliği sağlayacak bir ekip olmalıdır. Bitki budama yapılırken malzemelerin temiz olması kesim yapılacak motor veya testerenin bakımı yapılmış olması ağaçlar için önemlidir.