Verim çağında Armut Ağacı Budama

Armut Ağacı Budaması Nasıl Yapılmalıdır?

Armut ağacının meyveleri çoğunlukla ekonomik yaşı 7-8 olan topuzlar üzerinden oluşur. Herhangi bir topuz çoğunlukla sene aşırı olarak terminal tomurcuğundan meyve meydana getirir. Bartlett gibi bazı armut çeşitleri senelik sürgünleri yan veya tepe kısımlarında meye oluştururlar. Bu oluşum çoğunlukla on yaşına kadar olan genç ağaçlarda görülür. Sonraki senelerde ise meyveler çoğunlukla topuzlar üzerinde meydana gelirler. Bundan dolayı da genç ağaçlardan meyve elde edinmek isteniyor ise senelik sürgünlerde kısaltma işlemi gerçekleştirilmelidir. Olgun olan armut ağaçlarında şiddetli kısaltmalardan ziyade yıllık sürgünlerde ve bazı yaşlı dallarda dipten çıkartmalar önerilir. Bu ayıklama işlemleri topuz gelişimini uyarır. Verim çağında olan armut ağaçlarında senelik sürgün gelişmesi 45-75 cm miktarında olmalıdır.

armut ağaçları budama servisi

Armut Ağaçlarını Budama Yöntemleri

budama işleminin tipi tür ve ekolojilere göre değişiklik gösterebilir. Örnek vermek gerekir ise fertility gibi çok verimli türlerin sürgünleri şiddetli bir budama işlemi gerçekleştirilmedikçe yeterli miktarda büyüme göstermez. Buna karşılık doyenne ducomice armut ağacı türü düşük verimli olup birkaç sene budama işlemi gerçekleştirmemek daha faydalıdır. Diğer yandan Bartlett türü Kaliforniya’nın bazı bölgelerinde yeterli miktarda sürgün gelişimi ve meyve iriliğini yükseltmek için kısaltma budaması işlemine tabi tutulurken sürgün büyümesinin güçlü olduğu diğer bazı bölgelerinde genellikle dal ayıklaması şeklinde budama işlemine tabi tutulmaktadır.

Armut ağacı budama

Kieffer gibi çok verimli ve ateş yanıklığına az yakalanana çeşitlerde de meyve iriliğini yükseltmek için kısaltma budama işlemi gerçekleştirilir. Kısaltma işlemlerinde armut ağacının üst bölümlerindeki dallar uygun bir yan sürgünün üst kısmından kesilir. Fakat bu kısaltma işlemleri alt kısımda bulunan dallarda gerçekleştirilmemelidir.

Tek senelik sürgünlerin ve ağaç üzerindeki bazı dalların ayıklanması yanında ağaç üzerindeki topuzlarda da ayıklama işlemi gerçekleştirilmesi ve topuz oluşumunun yüksek olduğu senelerde dallanmış olan bazı topuzların yaşlı kısımları kesilmelidir. Çok verimli seneden sonra topuz oluşumunun düştüğü senelerde kısa dallardaki terminal ve uzun dallardaki yan topuzlar bırakılır.