Ağaç Budama Neden Yapılmalıdır?

Sağlıklı Ağaç Budama Yöntemleri

Ağaç budama tanımı; Ağaç, ağaççık, çalılar dahil odunsu bitkilerde gelişmeyi çabuklaştırmak, ağacın ve bitkinin sağlıklı bir hale gelmesi, istenilen performansı göstermesi, çiçeklenmenin,  meyvelerin miktarını artırmak, kalitesini arttırmak maksadıyla bitki üzerindeki gereksiz, kuru dalların ortadan kaldırılması, uygun zaman ve vakitlerde yapılan hizmete bakım budaması diyoruz.

Güvenlik amacıyla ağaç budama

Budama yapılırken nelere dikkat edilir?  

Budama yapılacak ağaç ve bitkinin çiçeklenme vakitleri, ağacın yaşı ve sürgünleri kontrol edilir. Budama yapılırken sürgün gözünün üzerinden ağacın cinsine göre uygun olarak budama yapılmalı. Ağaç ve bitkilerin ne için budanacağı önceden belirlenmeli ve ona göre budama uygulanmalıdır.   Çürümüş veya çürümeye yüz tutmuş, kırık, birbirin gelişmesini engelleyen dallar ile hastalıklı dallar mevsime uygun kalmadan da budanabilmektedir.

DAL BUDANIRKEN DALDA 3 CM DEN FAZLA YARA VARSA MACUN KULLANILARAK KAPATILMASI ÖNERİLMEKTEDİR.

Ağaçları amaçlarına göre budama nasıl yapılır?

Şekillendirme Budaması: Ağaç ve bitkilerin şeklen farklı ve güzel bir görünüm kazanması için kriterlere uygun olarak yapılan budamaya şekil budaması denir.

Bakım Budaması: Bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesi maksadıyla yapılan budama hizmetine bakım budaması denir. Bakım budamasının bir diğer adına da  sağlıklı büyüme budaması diyebiliriz.

Güvenlik amacıyla ağaç budama: Ağaçların insanlara, canlılara ve araç gereçlere zarar verecek duruma gelmesi, ağacın tamamen kurumaya yüz tutacak hale gelmesi, devrilme riski taşıma gibi sebeplerle yapılacak budamaya güvenlik amacıyla budama nedir. Güvenlik amacıyla ağaç budama için bizi arayabilirsiniz.