Sürekli Yeşil Olan Ağaçları Budama

tunahun 

Herdem Yeşil Ağaçlarda Budama Nasıl Yapılır?

Bitkiyi şekillendirme ya da istenilen formu verme budamaları sıradan tarzda düzenlenen bahçelerde ve bazı çevre düzenlemelerinde istenilen forma oluşan ya da şekillendirme işlemleri tamamlanmış olan bitkilerin mevcut formunun korunması ya da sürdürülmesine yöneliktir. Kontrol amacı ile yapılan budama işlemleri büyüme durumu arttırmayıp tam aksi durumda duraklamasına neden olacak vejetasyon dönemi içerisinde yapılamalıdır.

Sürekli Yeşil Olan Ağaçları Budama

Her dem geniş yapraklı bitki türlerinde budama

Her dem geniş yapraklı bitki türlerinin budama işlemleri mayıs  ve temmuz ayı ortası olmak üzere çok hafif dozlarda sene iki kere yapılabilmektedir. Kontrol amaçlı bitki budama işlemlerine her seferinde aynı yüzeylere uyguladığımız zaman sürgünlerde yara dokularında odunlaşma meydana gelebilir. Bu sakıncalı durum sürgünler üzerindeki budama yüzeyinin senelere göre iç kısma ve dış kısma doğru kaydırılarak yapılması ile önlenebilir. Taxus, cupressus, chamaecyparis, thuja, juniperus, psogutocarpus gibi bitki türlerinde de şekil düzeltme amaçlı budama işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

İğne Yapraklı Bitki Budama Şekileri

Konik ve sütun şeklinde belli bir şekil düzenine sahip olan bu gibi bitki türlerinde bitki üzerinde bir budama sütunu, piramidi ya da konisi belirlenerek şekli bozan ya da dengesizlik oluşturan sürgünler uzaklaştırılarak giderilmelidir. Şekil düzeltme amaçlı yapılan bitki budamaları zamanı geciktirilmeden yapılmalı ve mümkün olduğunca yeni çıkan dallar ve sürgünler üzerinde yoğunlaştırılmalıdır. Uygun zaman dönemi ise sürgünleri henüz odunlaşma durumuna varmadığı ilk büyüme dönemidir.

İğde Yapraklı Ağaçları Budama

İğne yapraklı bitki türleri taç yoğunluğunu %25-30 oranında azaltan budamaları büyüme duraklamaları yaşamaksızın tolere edilebilmektedir. Bu bitki budamaları yılın her mevsiminde yapılmaya uygundur. Kış Budaması Ancak budama işlemi sonrasında kısa sürede canlı ve dolgun bir görüntü kazabilmek amacı ile bakım budamalarının yeni yaprak gelişimini meydana geldiği gelişim dönemi öncesinde (kış mevsimi sonu) uygulanması daha doğrudur.

Kış Ayı Sonunda Ağaç Budama

İğne yapraklı bitki türlerinde reçine akıntılarının yara yüzeylerinin kapatması sebebi ile yaprağını döken türler gibi budama yüzeylerinin yara macunları ile kapatılmasına çoğunlukla gerek kalmaktadır. Pramidal formda güçlü bir lider dal hakimiyeti vardır ve yan dalları bastırır. Bitkiye ikinci bir lider dal oluşturulduğunda çalı şekline dönüşür.

Recommended Posts

Türkiye’de Yetişen Gül Çeşitleri

Türkiye’de yetişen gül çeşitleri nelerdir? Türkiye’de yetişen güller çeşitli alanlarda kullanılır. Gül suyu, gül yağı ve çeşitli kimyasal ürünlerde yan madde olarak oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’de yetişen güller Peki Türkiye’de biline gül isimleri nelerdir size bu konuda kısa bir bilgi vermeye çalışacağız. Özellikle kırmızı, beyaz ve pembe çeşitleri ile çok güzel kokan gül […]

tunahun 

Ay takvimine göre ağaç budama

Ay takvimine göre ağaç budama, Ay takvimine göre ağaç budama ve ağaç kesme nasıl yapılmalıdır? ay takvimine göre kimler ağaç keser? ay takvimine göre ağaç kesme doğru mu? ay takviminde ağaç budama zamanları? ay takviminde bitki budama, ay takviminde ağaç kesme. Ay takvimine göre budama yapmak eski dönemlerde önemsenen iyi bir gelenek idi. Ay takvimine […]

tunahun 

Üsküdar peyzaj şirketleri

Üsküdar peyzaj, Üsküdar’da peyzaj ve bahçıvanlık ile ilgili sizlere çözüm ortaklığı sunmaktayız. Bahçe tasarımı ve bahçe düzenleme işleriniz için bizi arayabilirsiniz. Üsküdar peyzaj tasarımları deneyimli ekiplerle yapılmaktadır. Üsküdar peyzaj firması, Tunahun olarak sizlere çözüm ortaklığı sunmaktayız. Peyzaj düzenleme de ölçü nasıl olmalıdır; Ölçü algılaması mekanlar arası karşılaştırmaya ve değerlendirmeye bağlı olarak yapılır. İşlem yapılacak olan […]

tunahun 

Leave A Comment