İstanbul’da yetişen ağaç türleri İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında hemen hemen her türlü ağaç yetişmektedir. İstanbul’da bulunan orman alanları park ve bahçelerde bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi İstanbul’da her türlü orman ağaçları çam, ladin vb ile elma, armut, kiraz, erik, dut, üzüm vb meyve ağaçların hepsi yetişebilmektedir. Şehir merkezine uzak olan ilçe ve köylerde çok çeşitli ağaçlar yetişmektedir.
İstanbul sınırları içerisinde güzel ağaç çeşitleri bulunmaktadır. Her ne kadar şimdi onları göremesek bile onlar yaşam mücadelesi veriyorlar. Bazılarının her gün önünden öylece geçiyoruz. Bizim hayatımız için çok önemli bir varlık olan ağaçları ve bitkileri çoğu zaman görmüyoruz bile, bize sağladığı faydaları bilsek her önünden geçtik selam verip Allah’a şükretmemiz gerekir. İstanbul ağaçları nelerdir?
İstanbul içinde yetişen ağaç isimleri
Erguvan Özellikle boğaz kıyılarından yetişir. Asın anavatanı Akdeniz diyebiliriz. Ortalama boyu 3 metredir. Çok eski Erguvanlar 9- 10 metreye kadar boy verebilir. Erguvan ağacının kısada bir hikayesi vardır derler; Şöyle ki Avrupa’da Yahuda ağacı (Judas) olarak bilinir. İnanışa göre Hz. İsa’yı ihbar eden Yahuda, pişman olur ve kendini erguvan ağacında asar. Bu olaydan önce beyaz olan yaprakları kandan ve utançtan pembeleşir. Erguvan rengi, Bizans döneminde imparatorluk rengi olarak kullanılmıştır.
Dut İstanbul’a tahmini olarak İpek yolundan ticaret yapan tüccarlar tarafından getirildiği söylenmektedir. Dut ağacı İpek dokumacılığının gelişmesiyle yaygınlaşır. İpek böcekleri ince kıyılmış dut yapraklarıyla beslenir. Osmanlı kültüründe her evin bahçesinde bir dut ağacı vardır.
Salkım Söğüt Bu ağacın anavatanı Çin’dir. 14 – 15 metre boyunda olabilir. Dik olmayan bir ağaçtır. İsmini de bu özelliğinden aldığı söylenir. Sallanır dalları Salkım Söğüt olur. Bizanslardan bu yana İstanbul’da olduğu bilinmektedir.
Sedir Her zaman yeşil renklidir. İstanbul’da çok fazla araç olduğu için sık rastlanmaz sebebi ise egzoz gazından etkilenirler.
At Kestane Kırmızı, pembe ve beyaz çiçekli olmak üzere üç çeşidi vardır. Ak Kestane ağacı 20 yaşlarına kadar iyi yemiş verir ama 20 den sonra kestaneleri acıdır. At kestanesi Arnavutlar tarafından getirilmiştir.
Manolya Büyük ve göze hitap eden çiçekleri iler her zaman ilgi çekmiştir. İstanbul’da saray çevrelerinde ve bahçelerinde görülmektedir. Sürekli Yeşil’dir. Mayıs aylarında çiçek açmaktadır. İstanbul Balta Limanı Hastanesi bahçesindeki Manolya Ağacı çok bilinir.
Gümüşi Ihlamur Bu ağaç türü Macar Ihlamuru olarak bilinir. Orman ağacı olmasına rağmen İstanbul’da tutmuştur. 50 metreye kadar boy verebilir. Gümüşi tüylerinden adını almıştır. Genel olarak Temmuz ayı içinde açan çiçekleri muhteşem kokar.
Fıstık Çamı Boyları 15 metreye kadar uzayabilir. Kozalaklarının toplanması gerekmektedir. İstanbul’da tepelerde yetişir.
Çınar Ağacı Boyu 30 – 35 metreye kadar uzanır, 7 metreye kadar eni olabilir. Bu ağacın ömrü çok uzundur. İstanbul’daki Çınar Ağaçları Londra çınarı olarak bilinir.
Diş Budak Yaygın ismi ile Anadolu Diş Budağı olarak bilinmektedir. Yol ağacıda denilmektedir. Ayasofya’nın harcına yapraklarının karıştırıldığı söylenir. Diş Budak Ağacı tuzlu sulardan etkilenmez bunun için her ortamda yetişmektedir.
İstanbul’da yetişen orman ağaçları nelerdir? Çam, Ladin, Kavak, Servi, Kayın, Ardıç, Ilgın, Ihlamur, Abünüs, Meşe, Söğüt, Şimşir, Sedir vb türlerde ağaçlar yetişebilmektedir.
İstanbul’da yetişen çok güzel ağaçlar varmış. yazı için teşekkür ederiz.
İstanbul yetişen ağaç ve bitki türleri daha fazla olmalı. Yinede iyi bir çalışma olmuş.
İstanbul’da yetişen ağaç çeşitleri diye yazılan bu makale yetersiz bence, İstanbulda daha fazla meyve ağacu bulunmaktadır.
Ekleyin bildiklerinizi lütfen yorumlara ne güzel olur
At kestanesi yeniyormu?
merhaba
İstanbul’da bu kadar yetişen ağaç türü var demişsiniz!!! bu biraz az değilmi 🙂