Bitki koruma mücadele yöntemleri

Bahçe zararlılarıyla Mücadele Yöntemi

Bitkiler Nasıl Korunmalıdır? Bitki koruma tarımsal bölgelerdeki bitkiler ve onlar üzerinde zarara neden olabilecek hastalık nedenleri, yabancı ot, zararlılar ve diğer hayvansalar etmenlerin meydana getireceği tahribatları önlemek ve en aza indirmek amacı ile yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesini altına düşürebilmek için uygulanan yöntemlerdir. Zararlılarla Mücadele Birim alanda daha kaliteli ve verimi daha yüksek ürün elde edebilmek, gelir seviyesini arttırmak bitki koruma uygulaması ile mümkündür.

Bitki zararlıları ile kültrürel mücadele

Zararlılarla Mücadele Teknikleri?

Dayanıklılığı yüksek ve sağlıklı bitkileri yetiştirir isek bu bitkiler zararlılara karşı en az seviyede etkilenir.

Toprak işleme, dayanıklılığı yüksek ve sağlıklı bitkiler yetiştirmek için bitkinin gelişimini önemli derecede arttıran, kök gelişimini olumlu yönde etkileyen kültürel bir yöntemdir.

Yapacağınız dengeli bir gübreleme bitkinin olumlu yönde gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle birçok tür kimyasal ve organik gübrenin yerinde ve zamanında kullanılması gerekmektedir.

Seyrek yetiştirme yöntemi bitkinin ışık alması, havalanması, zararlılardan sık sık etkilenmemesi ve kuvvetli gelişmesi için gereklidir. 

Bitki yapacağınız fazla ya da az sulamadan etkilenmektedir. Bazı zararlılar su yoluyla çoğalma gösterebilirler. Suyu çok tutan topraklarda yapılacak olan drenaj önemlidir.

Temiz fide, fidan, tohum ve diğer materyallerin kullanılması hastalık açısından çok önemlidir. Yabancı ot tohumları ve karışık bitki tohumu sağlıksız bir gelişmeye neden olur. Üretimde kaliteli, verimi yüksek tohum kullanmakta yarar vardır.

Gençleştirme budaması ve budama bazı bitkilerin kuvvetli gelişimine ve zararlılara karşı olan mücadelelerine olumlu katkı sağlar.

Budama yapılırken ve toprak işlenilirken kullanılacak olan aletler başka bir yerde kullanılacaksa mutlaka dezenfekte edilmelidir. Böylece olabilecek olan hastalığın başka bitkilere de bulaşmasını engellemiş oluruz.

Bitkiye zarar vermemek ve ürün kaybına yol açmamak adına hasat zamanına çok dikkat etmek gerekir.

Toprağa ekeceğiniz bitkini her seferine aynı olması toprağın yorgun düşmesine sebep olabilir. Ayrıca hastalık ve zararlıların yoğunluğu da artabilir.

Bitki artıklarının ve yabancı otların yok edilmesi üretim açısından bir sonraki için büyük önem arz etmektedir.

Bitki zararlıları ile kültrürel mücadele bu şekilde yapılmaktadır. Zararlılarla mücadele eden firmalar, zararlılarla mücadele bahçe bakımı