Bahçelerin Bakım Takvimleri

tunahun 

Bahçe bakım takvimi

Bahçe bakımları ne zaman yapılır? Hangi ayalarda bahçelere neler yapmalıyız? Bahçe ağaçları budama hangi ayda yapılır? Bahçelere çim serme zaman aralığı nedir? Bahçe bakım ayları, Bahçelere çiçek dikme zamanları? Hangi ayda bahçeye nasıl bakım yapılmalıdır? Zararlılarla mücadele hangi aylarda yapılır? Bahçe Bakım Ayları

Ay Ay Bahçe Bakım Takvimi

Ay ay bahçe bakım zamanları

  • Ocak Bahçe Bakımları ; Bitkilere su yürüme durduğu zamanlarda ağaçlar, fidanlar uykuda iken yani kurumuş bir hal aldığı zaman yer değiştirme yapılabilir. Bahçede tbakım yapılabilir. Bitkilere kış ilacı yapılır, Çim ve çiçekler ve ağaçlar havalandırılır. Gerekli görüldüğü zaman bazı bitkilere kış ilacı verilebilir. Soğuk havalarda zarar görecek bitkiler sarılarak soğuktan korunur.
  • Şubat Bahçe Bakımları ;Bazı meyve ağaçları dikilebilir. Havalar çok soğuk değilse meyve ağaçları dikilebilir. Yaz aylarında açacak olan bitkilerin budanması yapılır. Yabani otlardan korunmak için yabani ot gübrelemesi yapılabilir.
  • Mart Bahçe Bakımıları ; Sebzeleri dikme zamanı gelmiştir. Sebze bahçeniz varsa sebze ekimi işine başlayabilirsiniz. Bitkilerin özellikle saksılarda oaln bitkilerin gübreli topraklarla değişimini bu ayda yapmak çok faydalıdır.
  • Nisan Bahçe Bakımları ; Çeşitli çiçek türlerinin bakımı yapılır. Bodur ağaçlar, çiçekler vb solma anında budama işlemi yapılmalıdır. Bu bitkinin gelişimi için çok önemlidir. Soğan türü bitki ve çiçek türlerinin ekimine başlanabilir.
  • Mayıs Bahçe Bakımları ; Çimlere ve bahçeye zarar veren zararlılarla mücadele edilmeli. Bitkilerde ve çimlerde zararlılarla mücadele dönemi başlangıç ayıdır. Zararlıların durumuna göre ayda 3 defa tekrarlanabilir. Toprak sulanmaya başlanmalıdır. Bahçenizin nemli bir durumda kalması çok yararlı olacaktır.
  • Haziran Bahçe Bakımları ; Çim biçimi yapılabilir. Çim biçme yapılır. Çimlerin boyu normalden biraz daha uzun olarak kesilmelidir. Çiçeklere ve diğer çalı türlerine gübre uygulanabilir. İlaçlama yapılacaksa gündüz ilaçlama yapılması tavsiye edilmez. Akşam saatleri uygundur.
  • Temmuz Bahçe Bakımları ; Tohum ekimi yapılabilir. Çok yıllık bitkilerin tohumları ekilebilmektedir. Bazı bitkiler kökünden kesilerek temizlenmelidir. (sardunya ve zakkumla vs)
  • Ağustos Bahçe Bakımları ; Bahçe bakımları aktif olarak yapılır. Sulama, yabani otlarla mücadele, ilaçlama periyodik olarak yapılmalıdır. Kışa dayanıklı bazı bitkilerin dikimlerine başlanabilir. Örneğin; Maydonuz, Marol, Ispanak vs. Bahçenize çim uygulama yapacaksanız toprağın hazırlanma aşamasına başlamalısınız.
  • Eylül Bahçe Bakımları ; Solma eğiliminde olan yapraklı ağaçları budanır. Bazı bitkileri budayabilirsiniz. Sonbahar ayında çiçek açabilecekbitki türleri dikilebilir. Ayrıca bazı tür bitkilerin budanması yapılmalıdır.
  • Ekim Bahçe Bakımları ; Bahçelerde genel temizliğin başladığı aydır. Bahçelerin temizliği yapılır. Zaralılı olan bitkiler ortadan kaldırılır. Bazı ağaç türleri budanmalıdır. Arzu edenler kış gübresi kullabilirler, bu aylarda çim biçme yapılmamalıdır.
  • Kasım Bahçe Bakımları ; Her türlü meyve ağaçlarının bakım budaması yapılır. Özellikle meyve ağaçlarının budanma ayı olarak bilinir. Meyve ağaçlarını bu mevsimde budamak çok faydalıdır. Meyve ağacının türüne göre budama yapılması tavsiye edilir.
  • Aralık Bahçe Bakımları ; Ağırlıklı yabani otlarla ve zararlılarla mücadele ayıdır. Yabani otlarla mücade işlemini yapmanız gerekmektedir. Ağaçların ve bazı bitkilerin soğuk ve don olaylarına karşı etkileneceğini düşünüyorsanız önlem almalısınır.

Recommended Posts

Erguvan Ağacı Özellikleri ve Kokusu

Erguvan Ağacı, Erguvan Ağacı dokuz – on metre yüksekliğine kadar boy atabilen, baklagiller familyasından olan ve kokusu güzel olan bir ağaç türüdür. Yeni yetişen Erguvan ağacının rengi kırmızı ve mor ilen yetişkinliğe adım attığı sıralarda yeşil – mavi renkte olabilir. Erguvan’ın çiçek boyları 2 cm civarındadır. Erguvan ağır olmayan bütün topraklarda yetişe bilen ender bitki […]

tunahun 

Türkiye’de Yetişen Gül Çeşitleri

Türkiye’de yetişen gül çeşitleri nelerdir? Türkiye’de yetişen güller çeşitli alanlarda kullanılır. Gül suyu, gül yağı ve çeşitli kimyasal ürünlerde yan madde olarak oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’de yetişen güller Peki Türkiye’de biline gül isimleri nelerdir size bu konuda kısa bir bilgi vermeye çalışacağız. Özellikle kırmızı, beyaz ve pembe çeşitleri ile çok güzel kokan gül […]

tunahun 

Bonsai Ağaçlarının Özellikleri

Bonsai bir süs bitkisi veya çiçek değil, bir yetiştirme sanatıdır. İlk olarak Çin’de ortaya çıktı ve kelime oyunu olarak biliniyor. Bonsai ağaçları minyatür olmalarına rağmen çevremizde gördüğümüz ağaçlardan hiçbir farkları yoktur. Özenle seçilmiş dallar, dikkatli budama ve yetiştirme sayesinde minyatür bir ağaç görünümüne sahiptir. Işık gereksinimi, Bonsai parlak çevreyi sever; ancak doğrudan güneş ışığına maruz […]

tunahun 

Leave A Comment