Bahçe böcek ilaçlama ne zaman yapılmalıdır?
15 Kasım – 15 Mart Kış İlaçlaması, (15 Mart – 15 Haziran) İlkbahar ilaçlaması, (15 Haziran – 15 Ekim) Yaz ilaçlaması bu tarihlerde yapılmalıdır. Yağmurlu olmayan havalarda veya yağmurdan hemen sonra ilaçlama yapmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle zararlı böceklerin bıraktığı yumurtalardan larvalar çıkmadan ilaçlama yapılmalıdır. Böcekler ağ oluşturmadan önce de ilaçlama yapmak gerekir. Eğer ki böcekler ağ oluşturduktan sonra ilaçlama yapar isek bu pek de faydalı olmayabilir. İlaç dozunun fazla olması bitkinin yeşil tarafının zarara görmesine sebep olabilir.
İlaçlama zamanı ve yönteminin belirlenmesi
Tarımsal ilaçlamalar yılın her döneminde yapılabilmektedir. Bu daha iyi anlayabilmemiz açısından kışlık, yazlık ve ilkbaharlık olarak sınıflandırılabilir. Mevsim Mevsim Bahçe İlaçlama Tarihleri
- Kışın Bahçe İlaçlama Zamanları (15 Kasım- 15 Mart)
Yaprağını döken süs bitkileri ve meyve ağaçlarında yaz ayların olması beklenen kabuklu bit, kırmızı örümcek, yaprak biti ve koşnillerin yoğunluğunu aza indirmek için ağaçların dinlenme dönemlerinde söz konusu aylarda havanın açık, sıcaklığın 5 derece üzerinde olduğu yağış olmayan rüzgarsız havalarda kışlık yağlar ile birlikte yapılan ilaçlamadır. Bitkide bulunan gözlerin uyanmasından 3 hafta önce bitirilmesi gerekmektedir.
- İlkbaharda Bahçe İlaçlama Zamanları (15 Mart – 15 Haziran)
Bu aylarda bitkilerde bulunan taç yaprakların %70-80’i döküldükten sonra çeşitli mantarlı ve zehirli ilaçlarla yapılan ilaçlamadır. Daha çok kabuklu bitler, yaprak bitleri, tırtıllar, ağ kurtları gibi zararlılar ve karaleke, külleme, pas, ateş yanıklığı gibi hastalıklara karşı yapılmaktadır.
- Yazın Bahçe İlaçlama Zamanları (15 Haziran – 15 Ekim)
Yaz aylarında varlıklarını yoğunlaştıran yaprak bitleri, kırmızı örümcek, ağ kurtları, kabuklu bitler, koşniller gibi zararlılar ile külleme, ateş yanıklığı, pas, kara leke gibi hastalıklara ilaçlama yapılır. Bazı kültür bitkileri ve seralardaki salon bitkilerinde beyazsinek mücadelesi de bu zaman aralığında devam eder. Bu dönem aralığında uzaman kuruluşlardan ilaçlama hususunda yardım alınabilir. İlaçlama zamanına karar verdikten sonra bu zamana uygun bir ilaçlama yöntemi belirlenmelidir. İlaçlama zamanı kullanılacak olan aletlere çevresel faktörler göz önünde bulundurularak karar verilir. Aynı zamanda bulunan hastalık ve zararlılar da yapılacak olan ilaçlamanın yöntemini etkilemektedir.
Bitki ilaçlama ne zaman yapılır?
Kışlık ilaçlama (15 Kasım- 15 Mart), İlkbahar ilaçlaması (15 Mart – 15 Haziran), Yaz ilaçlaması (15 Haziran – 15 Ekim) bu tarihler aralığında bitki ilaçlama yapılabilmektedir.
İlaçlamanın hangi zararlıya karşı yapılacağının tespiti
Bitkideki zararlıların ve hastalıkların teşhis edilmesi için çok iyi bir gözlem yapmak lazımdır ve gerekiyor ise çeşitli aletlerden ve uzman kuruluşlardan yardım almak gerekebilir. Laboratuar koşullarında analiz yaptırabilmek için yaprak, su ve toprak numuneleri verilebilir. Tüm teşhisler bittikten sonra ortaya çıkacak olan hastalığa karşı insan, hayvan ve çevreye zarar vermeden bir ilaçlama yapılmalıdır. Eğer ki bahçe ilaçlama çok acil ise ve hava rüzgarlıysa ilaçlama yayıcı-yapıştırıcı ile yapılır. İlaçlama işlemi bitkide çiçeklenmeden önce yapılmalıdır. Özellikle zararlı böceklerin bıraktığı yumurtalardan larvalar çıkmadan ilaçlama yapılmalıdır. Böcekler ağ oluşturmadan önce de ilaçlama yapmak gerekir. Eğer ki böcekler ağ oluşturduktan sonra ilaçlama yapar isek bu pek de faydalı olmayabilir. İlaç dozunun fazla olması bitkinin yeşil tarafının zarara görmesine sebep olabilir.
Böcek ilaçlama hakkında yazdığınız yazı güzel olmuş, emeği geçenlere teşekkür ederim.
faydalı bilgiler, teşekkür ediyorum