Ağaç budama zamanı belirli aylarda yapılmaktadır. Ağaçlara su yürüme zamanı başladığı zaman ağaç budama yapabilirsiniz. Peki ağaç budama hangi aylarda yapılır. ağaç budama zamanı 2020, 2020 yılında ağaç budama zamanı, 2020 bitki budama tarihleri, 2020 budama vakti, 2020 ağaç budama, 2020 meyve ağacı budama. 2020 yılında Türkiye’de ağaç budama takvimi şu şekildedir.
2020 yılında ağaç budama zamanı
- Ocak 2020
- Şubat 2020
- Mart 2020
- Ekim 2020
- Kasım 2020
- Aralık 2020
Yukarıda belirtilen aylarda ağaç budama yapılabilmektedir. Ağaç budama profesyonellikisteyen ve bilen kişiler tarafından yapılırsa meyve ağaçlarında verim artar, sağlıklı gelişir. Meyve vermeyen ağaçlarda ise düzgün ve sağlıklı bir büyüme meydana gelmektedir. Ağaçlarda zararlılarla mücadele tekniğide önemldir. Ağaç budama yapılırken budama yapılan yerler çeşitli macunlarla su almasın diye kapatılmalıdır.
2020 bitki budama tarihleri
Ocak, Şubat, Mart, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılmaktadır. Bitki ve çalı türleri budama hizmetleri için bizi arayabilirsiniz.
Yapraklı türlerde budama işlemlerinde ağaçların yapraklanma ve çiçeklenme zamanlarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Yapraklanmadan önce çiçek açan türlerde ağaç budama ağaçta çiçeklenme bittikten sonra yaz mevsiminde yapılmalıdır. Bu işlem esnasında kuru olan dallar alınır kalın ve canlı olan yeşil dallara ışık verilmesi sağlanır. Çiçeklerini döken sürgünlerin kısaltma oranı 1/3 olmalıdır. Bu oranda kısaltılacak olan ağaç türlerine örnek olarak şu ağaçlar verilebilir: kızılcık ağacı, defne ağacı, badem ağacı, altın çanağı ağacı, Frenk üzümü ağacı, İspirye ağacı, karayemiş ağacı. Çiçeklerin yıllık genç sürgünler üzerinde oluşan türlerde budama işlemi sonbahar ve kış mevsimlerinde yapılır. Bu budama işleminde dallardaki budama ½’den fazla olur. Buna örnek türler ortanca ağacı, İspirye ağacı, civit ağacı, sinameke ağacı, laden ve gül ağacıdır.
2020 Yılı Budama Zamanı
Çiçekleri geçmiş yıllara ait sürgünler üzerinde bulunan ağaç türlerinde ağaç budama işlemi birkaç yılda bir kuvvetlice yapılır. Bu işlemde ağaç dalları kısaltılır ve kış mevsiminde ince sürgünler serbest hale gelir. Bu konuya örnek ağaç türleri şunlardır: erguvan, hanım tuzluğu, alıç, dağ muşmulası, elma, sarı salkım ve Japon ayvası. Çiçekleri yaşlı dalların ucunda açan ağaç türlerinde ağaç budama ile sürgünlerde kısaltma işlemi yapılmaz. Bu ağaç türlerinin dallarında hafif bir gevşetme yapılır. Dalları olgunlaşmayan ve sürgünleri kış mevsiminde kuruyan ağaç türlerinde ağaç budama işlemi toprak ile aynı seviyede yapılır fakat büyüme zamanında çiçek açan ağaç türlerinde karayemiş ağacı, akasya ağacı, iğde ağacı, dişbudak ağacı gibi çiçeklenmenin geçtiği dönemlerin yani geç ilkbaharda kanam özelliği taşıyan akçaağaç, karaağaç, kuş ağacı, kayın ağacı türlerinde ise özsuyu basıncının daha düşük olduğu sonbahar mevsimi dönemlerinde ağaç budama işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ginkgo ve meşe ağacı türlerinde ağaç budama işlemi kış mevsimim sonuna kadar yapılabilir. Yaz mevsimi ağaç budaması ancak güçlü büyüyen ve gelişen fidanlarda söz konusudur.