Gül Budama ve Kesim Teknikleri

Gül Kesimi Teknikleri

Gül bitkilerinde yapılacak olan kesimler bitki gözünün 5-6 mm üzerinden 30-40 derecelik açı ile düzgün bir şekilde tek seferde yapılmalıdır. Kesim işlemi gözün ters yönünde olmalıdır. Ayrıca göz üzerinde 5-6 mm’den büyük olan dal parçaları kesinlikle bırakılmamalıdır. Ayrıca kesimi yapılacağı yerdeki gözün yönüne de dikkat edilmelidir.

Gül Budama ve Kesim Teknikleri

Gül Dalları Nasıl Kesilir? Göz bitkinin orta kısmına doğru bırakılmalıdır. Dışarıya doğru olmamalıdır. Çoğunlukla sürgünün en üst kısmındaki göz uyanarak yeni sürgün oluşturacağı için gözün yönü önemlidir. Kesim yapılacağı sırada makasın kesim yapan ince kısmı aşağıda yani bitki tarafında olacak şekilde tutulmalıdır. Bunun dışında gerçekleştirilecek olan kesim düzgün olmaz. Yüzeyde tırnak kalacağından dolayı yeniden bir kesim yapılarak yüzey düzeltilmelidir.

Solmuş Çiçeklerde Dal Kesimi Solmuş çiçeklerin kesim yapılarak uzaklaştırılması özellikle boylanan gül türlerinde çok önemlidir. Gül dalları budama Çoğunlukla büyük çiçekli çalı türlerindeki solmuş çiçekler üzerinde bulundukları sürgünleri alt kısmında 2-3 yaprak bırakılarak uygun bir gözün üstünden dışa doğru eğik biçimde kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Çiçeklenme döneminde ilk çiçek oluşumlarından itibaren solan çiçekler estetik meyve geliştiren bazı yeni varyeteler hariç tutulursa düzenli olarak budanmalıdır. Dekoratif meyve geliştiren varyetelerin budanma işlemi meyveli sürgünlerin muhafaza edilerek yaşlı olan dalların uzaklaştırılmasını esas alan ferahlandırılmalardan ibarettir.