Güller Nasıl Budanır?

Gül Nasıl Budanır?

Çiçekli bitki türlerinin budanması hususunda güllerin ayrı bir yeri vardır. Güller çeşit ve kullanım yeri ve amaçlarına göre sınıflandırılmaktadır. Güller çoğunluk olarak açık ortamlarda tam güneş veya hafif gölge koşullarında iyi gelişim gösterirler. Bundan dolayı yüksek sıcaklık, fazla gölgelik ve yoğun hava hareketlerinin bulunduğu bölgelerde kullanılmamalıdırlar. Bu tür ortamlara sahip bölgelerde yaşam formları oluşmaz. Gül Budama Güllerin çiçek ve renk oluşumlarını en çok etkileyen faktör ışıktır.

Gül Türlerinde Budama

Işığın olmadığı ortamlarda çiçek yerine sürgüne giden bitkiler meydana gelir. Bundan dolayı birbirlerine gölge yapan ve rekabet halinde olan dalların ışık ve güneş almaları için orta kısımlarına yakın bölgelerden budanmaları gerekmektedir. Güzel çiçek açan sarılıcı, tırmanıcı gül türlerini budanma işleminde yapılması gerekenler büyüme ve oluşma dönemi içinde bir kere çiçeklenen taksonlarda eski dallarla birlikte üzerinde çiçek oluşturmuş yeni dallar budanmalı büyüme işlemi boyunca birçok kez çiçek açan taksonlarda ise az gelişen ve yaşlanan dalların budanmasını esas alan ferahlatıcı işlemler yapılmalı yan kısımlarda bulunan dallar da üzerlerinde 2-3 göz bırakılması sureti ile kısaltılmalıdır.

Gül Bitkilerinde Budama İşlemleri

Mor salkım gibi ileri yaşlarda güçlü gövde oluşumuna sahip türlerde zamanında yapılması gereken budama işlemleri yapılmazsa eğer bitkiye zararlı da olabilirler. Hedera ve jasminum gibi sarılıcı ve yer örtücü şeklinde kullanılmaları mümkündür. Bu gül türleri toprak üzerinde çok hızlı yayılmakta ve sürgünleri nemli topraklara temas ettikleri yüzeylerde kök oluşturmaktadır. Bu cins sarılıcıların kontrolü ve gelişmelerinin belli bir şekilde düzenlenebilmesi için büyüme ve gelişme dönemi boyunca 2-3 kez budama işlemine tabi tutulmaları gerekmektedir.