Çim havalandırma yöntemleri

Çim alanında havalandırma yöntemleri

Çim alanlarında çimlerin beslenmemesinden daha çok, gereğinden fazla ve kısa biçimden, kireç oranının azlığından, çim alanının drenajının iyi olmamasından, gölgeden, sabah çiyinden, üst toprak kısmının inceliğinden, sıkışmadan dolayı yosun tabakası meydana gelir. Çim alanlarında yosun oluştuğu zaman ilk olarak meydana gelen yosunun kazınması gerekmektedir. Çok gerekli görülmesi halinde ilaçlı müdahale gerçekleştirilebilir.

Çim nasıl havalandırılır?

Çim alanlarında gerçekleştirilecek olan tırmık yardımı ile havalandırma işlemi çim alanın oluşan yosun tabakasının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmasının yanında çim alanında köklerin havalanmasını sağlamak, drenajı iyileştirmek, yeni kök gelişimini tetiklemek, yaz mevsimlerinde kuraklığa dayanımı yükseltmek gibi birçok faydalar meydana getirir. Çim alanlarında gerçekleştirilecek olan tırmıklama işlemi yapılması ağır bir iş olduğundan dolayı yılda bir kez yapılmalıdır. Havalandırma işlemi çok sıkışık zeminli, drenajı kötü olan alanlarda oldukça faydalıdır.

Çim havalandırmanın faydaları

Çim alanlarında gerçekleştirilecek olan havalandırma işlemi alanın büyüklüğüne göre özel mekanik makinelerle de yapılabilir. Çim alanlarında gerçekleştirilecek olan havalandırma işlemine yardımcı olarak senede bir kez tırmıklama işlemi yapılır. Tırmıklama işleminin ölü olan çimleri toplama, keçeleşmeyi engelleme, yayılıcı olan otları havaya kaldırıp biçilmelerine kolaylık oluşturma, yeni sürgün ve kardeşlenmeyi etkileme gibi yararları vardır.