Çim alanında kullanılacak gübreler

Çim Alanında kullanılacak gübre miktarları

Çim alanlarını biçme işlemi çok sık yapıldığından dolayı gübre ihtiyaçları da diğer bitki türlerinden oldukça fazladır. Çim alanlarında gübreleme işlemi gerçekleştirilirken zamana, çim çeşidine ve gübrenin atılış şekline çok dikkat etmek gerekmektedir. Azotlu gübreler kullanılacağı zaman senenin belirli dönemlerine yayılarak kullanılmalıdır.

Çim alanında kullanılacak gübreler

Çim Alanında Azotlu Gübre Kullanımı

Çim alanlarında kullanılan azotlu gübreler vejetatif gelişimi teşvik eder. Ancak gereğinden fazla aşırı kullanımlarda yeşil aksamda fazla gelişmeye neden olarak zor şartlara karşı mukavemetini düşürür. Çim alanlarında azotlu gübre kullanılacağı zaman bir dekara senelik ortalama 5-10 kg saf azot verilmesi gerekmektedir. Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde azotlu gübreleme işlemi kesinlikle yapılmamalıdır. Sıcak havalarda azot gübre kullanımı yapıldığı zaman çimler yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar. Çim alanlarında azotlu gübre kullanıldıktan sonra sulama işlemi gübreleme işleminin hemen ardından gerçekleştirilmelidir. Gübreleme işlemi olacağı zaman çim alanında kesinlikle sulama yapılmamalı ve alan tamamen kuru olmalıdır.

Çim Alanına Fosforlu Gübre Atma

Fosforlu gübreler çim bitkisinin kök gelişimini teşvik ederler. Çim sahalarda senede bir dekara 5 kg saf fosfor verilmesi gerekmektedir. Fosforlu gübreler kullanılacağı zaman çim alanına fazla verilmesi halinde yabani otların gelişmesi hızlanır. Bundan dolayı kullanım miktarına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çim Alanında Potasyumlu Gübre

Potasyumlu gübreler çim bitkilerini genel yapılarının sağlamlaşmasını sağlarlar. Potasyumlu gübreler kullanıldığı zaman çimler hastalık ve zararlılara karşı daha güçlü ve dayanıklı olur. Çim alanlarında ekim işleminden sonra gerçekleştirilecek olan kimyasal gübreleme sürün ve kök büyümesi, sürgün sıklığı, renk, fotosentez, hastalıklara karşı dayanıklılık, kardeşlenme ve bitkinin yenilenme yeteneği gibi bitki özelliklerinin gelişme gösterebilmesi için önemli bir uygulamadır.