Doruk Ağacının özellikleri

Doruk Ağacı, En fazla Karadeniz bölgesinde görülen doruk ağaçları sarp yamaçlarda bile hiçbir budama ve dışarıdan yardım almadan dümdüz olarak uzamaktadır. Kış şartlarına oldukça uygun olan doruk ağaçları dünyanın geleceği için de çok önemlidir. Doruk ağaçları yağışlı olan bölgelerde daha fazla büyümektedir.

Doruk ağacının faydaları, Elbette bilinen en önemli faydası toprağı bir arada tutmam ve çölleşmeyi önlemektir. Doruk ağaçlarının üzerinde bulunan yapışkan sıvının yöresel insanlar tarafından şifalı olduğu söylenmektedir. (Doruk ağaçlarında olsa da Çam Ağaçlarında da olduğu için genel olarak Çam sakızı olarak bilinir. Sakız olarak çiğnenebildiği gibi, daha fazla sıvı olarak toplanan yöresel şive ile afunduk olarak bilinen yapışkan sıvının da bazı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Doruk Ağacı Nerelerde Yetişir?

Doruk ağacı veya bilimsel adıyla Abies nordmanniana, Kafkas kökenli bir ağaç türüdür. İşte doruk ağacının yetiştiği bazı bölgeler:

  1. Kafkas Dağları: Doruk ağacı, özellikle Kafkasya bölgesinde doğal olarak yetişir. Türkiye’nin kuzeydoğusundan başlayarak Gürcistan, Rusya (Kuzey Kafkasya) ve batı Azerbaycan’a kadar uzanan Kafkas Dağları’nda yaygındır. Bu bölgeler, doruk ağacının doğal yaşam alanlarıdır.
  2. Avrupa ve Asya: Doruk ağacı, doğal olarak Kafkasya’nın yanı sıra bazı Avrupa ve Asya ülkelerinde de bulunabilir. Bu ülkeler arasında Ermenistan, İran, Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesi, Romanya ve Bulgaristan yer alır. Bu bölgelerde doruk ağacı, iklim koşullarına ve doğal habitatlara uygun olarak yetişebilir.
  3. Bahçe ve Peyzajlar: Doruk ağacı, yaygın olarak bahçe ve peyzaj düzenlemelerinde kullanılan bir süs bitkisi olarak da yetiştirilir. İklim koşullarına bağlı olarak, birçok farklı bölgede parklar, botanik bahçeleri, villalar ve benzeri yerlerde de görebilirsiniz.

Doruk ağacı, genellikle yüksek rakımlı dağlık bölgelerde tercih edilen bir türdür. Karasal iklimi ve ılıman okyanus iklimini tercih eder ve genellikle serin, nemli ve iyi drene edilmiş topraklarda iyi gelişir. Doruk ağacının yayılış alanları, bu iklim ve toprak koşullarına uygun bölgelerde bulunur. Doruk Ağacı Nerede Yetişir? Doruk Ağacının Özellikleri >>