Ihlamur ağacı çeşitleri

Türkiye’de 3 tür Ihlamur ağacı yetişmektedir. Ihlamur ağaçları Marmara, Batı Karadeniz, Toroslar ve Kuzey Anadolu’da yetişmektedir. Ihlamur ağacı hakkında daha fazla bilgi şu şekildedir.

Türkiye’de yetişen Ihlamur Ağaçları

  1. Tiliatomentosa Moench. (Gümüşi Ihlamur)
  2. Tiliaplatyphyllos Scop. (Büyük Yapraklı Ihlamur)
  3. Tiliarubra DC. supsp. caucasica (Kafkas Ihlamuru)


Ihlamur ağaçları, Marmara, Batı Karadeniz, orta Toroslar ve Kuzey Anadolu’da yayılış gösteren 20-30 m boyunda sık dallı, geniş tepeli bir ağaçtır. Türlerine göre Gümüşi Ihlamur; Batı Karadeniz ve Marmara sahilleri ormanlarının alçak ve rutubetli yerlerin de, Büyük Yapraklı Ihlamur; Çanakkale çevresi ve orta toroslarda, Kafkas Ihlamuru; Anadolu’nun Kuzey ve Kuzey doğu ıntıkalarında, Kaz dağları ve Antalya çevrelerinde görülür. Çoğunluğu ağaç, bazıları da boylu çalı halinde kışın yaprağını döken bitkilerdir.

Ihlamur ağacı

Sürgünleri çıplak ve ya tüylüdür. Yaprakları yürek biçiminde ve çarpıktır. Çiçekleri kurutularak çay gibi içilen ıhlamur, çok geç Haziran Temmuz da çiçek açar. Aynı zamanda süs bitkisi olarak da kullanılır.

Ihlamur ağaçlarından neler yapılır?

Resim tahtası ve çerçevesi, tornacılık, oymacılık ve müzik aletleri yapımında kullanılır. Odununun yumuşaklığı nedeniyle protez yapımında da kullanılır.